A német tőke szereti Magyarországot

Rekordot döntött tavaly mind a működőtőke-beáramlás, mind a működőtőke-kivitel; a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) értékelése szerint ebben elsősorban egyedi tételek játszották a főszerepet.
MTI-Eco, 2013. május 27. hétfő, 08:31

Tavaly 10 milliárd 462 millió euró értékű külföldi közvetlentőke-befektetés valósult meg Magyarországon, ami 6,7 milliárd euróval kedvezőbb az előző évinél, és minden eddiginél nagyobb beáramlást jelent. A magyar vállalatok által 2012-ben külföldön végrehajtott közvetlentőke-befektetés értéke 8 milliárd 210 millió euró volt, ez 5 milliárd euróval több, mint egy évvel korábban.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikája szerint a közel 10,5 milliárd eurónyi magyarországi tőkebefektetésből mintegy 4,7 milliárd euró volt a részvény, egyéb befektetés és újra befektetett jövedelem, és 5,76 milliárd eurót tett ki az egyéb tőkemozgás egyenlege.

Az egyedi tételekről, konkrét vállalati tranzakciókról az MNB nem ad ki adatokat, az MTI érdeklődésére a jegybank annyit közölt: az egyedi tételek közé tartozik általában a tőkeemelés, hitelfelvétel, a követelések leépítése, továbbhitelezés forrása.

Az NGM a tavalyi rekordok kapcsán ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a működőtőke be- és kiáramlás egyenlege 2008 óta a legkedvezőbb, 2,251 milliárd euró volt, azaz a beáramló külföldi közvetlen tőke egyenlege ennyivel haladta meg a magyar vállalatok által külföldön megvalósított befektetések értékét. Hozzáteszik, hogy ebben a kedvező fejleményben nem játszottak szerepet az egyedi tételek.

A tárca várakozása szerint 2013-ban a magyarországi közvetlentőke-befektetés 3 milliárd euró körül lehet az egyedi, nagy értékű tranzakciók - például az E.On gázüzletágának állami megvásárlása és úgynevezett "átfolyó tőke" nélkül. Középtávon éves átlagban 3,5 milliárd euró értékű tőkebeáramlás várható, szintén egyedi tételek nélkül.

A magyar közvetlentőke-befektetés külföldön - egyedi tranzakciók nélkül - 1 milliárd euró körül lehet az idén, középtávon pedig átlagosan évi 1,5 milliárd eurós összeget vár az NGM.

A külföldi közvetlentőke-befektetések magyarországi állománya együttesen 78,5 milliárd euró volt 2012 végén, ami a GDP arányában a legmagasabb, illetve egy főre vetítve a második legmagasabb a közép-európai térségben.

A GDP arányában a magyarországi állomány 80,3 százalék. Csehországban ugyanez a mutató 67,7 százalék, Szlovákiában (2012. szeptember végén) 57,4 százalék, míg Lengyelország 45,8 százalékkal és Románia 42,4 százalékkal erősen lemaradó a térségben.

Az egy főre eső külföldi tőkebefektetés Magyarországon 7929 euró, a második legmagasabb a közép-európai térségben Csehország után, ahol 9834 euró ez a mutató. Szlovákiában (2012. szeptember végén) 7554 euró, Lengyelországban 4537 euró külföldi tőkebefektetés jut egy főre, míg Romániában mindössze 2617 euró.

Magyarországon a közvetlentőke-befektetések állományának 78,6 százaléka az Európai Unióból érkezett, a legtöbb Németországból, az állomány 26,4 százaléka. A befektetések döntő része a szolgáltató ágazatokba és a versenyképes feldolgozóipari ágazatokba, például a járműgyártás, számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása területére áramlott.
A magyar vállalatok által külföldön végrehajtott közvetlentőke-befektetések állománya tavaly év végén 26,3 milliárd euró volt, ami a GDP arányában a legmagasabb, illetve egy főre vetítve a második legmagasabb a közép-európai térségben. A GDP arányában a magyar állomány 27 százalék, Szlovénia a második 16,7 százalékkal, Lengyelországban 11,4, Csehországban 7,5 százalék, Szlovákiában (2012. szeptember végén) 5 százalék ez a mutató, Romániában pedig mindössze 0,8 százalék.

Magyarországon egy főre 2660 euró működőtőke-kivitel jut, Szlovéniában 2875, Lengyelországban 1132, Csehországban 1094, Szlovákiában (2012. szeptember végén) 663 euró és Romániában 51 euró.

A magyar közvetlentőke-befektetések állományának döntő része a szolgáltató ágazatokban és a kőolaj-feldolgozás ágazatban található, a befektetések 32,1 százaléka Kelet-Közép-Európában valósult meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.05.27 20:23

Néhány dolgot lefordítanék a magam nagyon egyszerű nyelvezetére: a közvetlen magyar cégek által végrehajtott külföldi befektetések harmada a MOL-hoz köthető.

A befektetés és az egyéb tőkemozgás kategóriáinak ismerete fontos, mert ezek nem feltétlenül a működő tőke kategóriájába tartoznak.

A működő tőke értékét jó lenne tudni.

( Megjegyzés xatoklésznak: ki a tőke kiszolgálója, ha ilyen a helyzet? Talán át kellene gondolnia, amit ír. Vesse össze Bhole ajánlatával. Kettejük véleménye, pedig ugyanazon az oldalon vannak, egymást kizáró. )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bhole, 2013.05.27 18:30

Mi kell ahhoz, hogy egy libsi bocsánatot kérjen?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkitaati, 2013.05.27 16:34

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

xatoklesz, 2013.05.27 12:41

A KORMÁNY A VÁLASZTÁSOK ÓTA TELJESEN KISZÁMÍTHATÓAN ÉS KÖVETKEZETESEN EGYÉRTELMŰ GAZDASÁGPOLITIKÁT FOLYTAT!

1, TERHEKET MEGOSZTANI A SZOLGÁLTATÓK ÉS A TÁRSADALOM KÖZÖTT, NEM MINDENT AZ EMBEREKRE TERHELNI!!
BANKADÓ, TELEKOM ADÓ, KÖZMŰ ADÓ, REKLÁM ADÓ,
REZSI CSÖKKENTÉS
EZ A TŐKÉNEK MEG A TŐKÉT KISZOLGÁLÓ BALOLDALNAK NEM TETSZIK!!
Nyugaton a fizetések 20-25%-a megy rezsire, nálunk 40-55%!
Cseheknél a kölcsönök kamata 5-8%, Mo-n már 25éve 20-35%! Mivel a baloldal minden szolgáltatást, termelő üzemet eladott, ezért az említett cégek vezetőinek jövedelme nyugati, cégek kivitt nyeresége nyugati, amit a kispénzű magyarnak kell megfizetni!

2, ÖSZTÖNÖZNI A TERMELŐ MUNKAHELYEK LÉTESÍTÉSÉT ÉS A BEFEKTETÉSEKET!
EGYKULCSOS ADÓ -HOSSZÚ TÁVON SEGÍTI A NÖVEKEDÉST, 5-10 év alatt ÁTLÁTHATÓ JÖVEDELMI VISZONYOKAT HOZ LÉTRE pl. Szlovákia! Hosszútávú kimutatott hatás, hogy az alacsonyabb jövedelmek jobban emelkednek és így csökken a jövedelmek közötti különbség!
Világ vagy hazai viszonylatban eladható termékek előállítása, amelyek munkahelyet teremtenek! Ez lehet számítógépes program, víztisztítási eljárás, motorvonat stb.
Ekkor lesz munkája az igazgatónak, bérelszámolónak, portásnak és a jogásznak meg a bankoknak is mert kezelik az alkalmazottak fizetését stb. stb. stb.!
A dolgozók elköltik a pénzt ez vásárlóerő növekedést hoz! Élelmiszer, műszaki cikkek, fogyasztása, szolgáltatások felpörögnek! A TERMELŐ munkahely TOVÁBBI munkahelyeket generál! A nagyobb adóbevételekből több jut az oktatásra!
Nem kell annyi segélyt fizetni stb stb!!!

EZEK KINEK NEM ÁTLÁTHATÓ ÉS NEM HOSSZÚTÁVON KISZÁMÍTHATÓ intézkedések?
EZZEL A KÜLFÖLDI BEFEKTETŐK MIND TISZTÁBAN VANNAK!
A BALOLDAL IS ÉRTI, DE DIREKT A TŐKE KISZOLGÁLÁSA MIATT ELLENE VAN!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkitaati, 2013.05.27 12:13

@Zodiakus: Nem sokára ezek lesznek Nyugaton is ....,persze lehet szocialista forradalmat kirobbantani...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html