A közlemény szerint a kivitelező konzorcium egy alvállalkozója szerződést kötött biztosítóberendezések kábelcsatornáinak kivitelezésére. Utóbbiak a kábelcsatornák beépítését követően nem kapták meg a számlájuk ellenértékét az alvállalkozótól. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a konzorcium részére minden számlát kiegyenlített - áll a közleményben.

"Megértjük az érintett beszállítók és családok felháborodását, azonban a kábelcsatornák visszabontása semmiképpen sem megoldás a kialakult helyzetre" - közölte a MÁV.

Az említett kábelcsatornák a biztosítóberendezések kábeleinek elhelyezésére szolgálnak.

Megértve a pénzükre váró cégek problémáját, a MÁV Zrt. a visszabontáshoz és visszaszállításhoz kapcsolódó vasútüzem
szüneteltetését, illetve vágányzár elrendelését visszautasítja. A társaság emlékeztet arra: a MÁV Zrt. számára az utasok biztonsága és annak szavatolása az egyik legfontosabb cél, amelyet folyamatosan fent kell tartania, aminek elengedhetetlenül fontos eszközei a vasúti biztosítóberendezések.

Függetlenül a teljesítésektől, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. arról értesítette a kivitelező konzorciumot, hogy a beszállítói ki nem fizetések rendezéséig nem kívánja átvenni a hivatkozott műszaki tartalmakat.

Korábban a média arról számolt be, hogy a ki nem fizetett számlák miatt az egyik alvállalkozó a vonatközlekedés szüneteltetését kérte a MÁV-tól Tárnok és Székesfehérvár között, hogy elbontsa a gárdonyi vasútállomás kábelépítményeit, miután több mint 17 millió forintot nem fizettek ki számára.