A norvégok vizsgálata szerint jól dolgozik az Ökotárs

A norvégok független szakértőkkel vizsgáltatták meg az Ökotárs alapítvány tevékenységét, és kiválónak tartják a munkájukat.
Napi.hu, 2015. február 13. péntek, 23:17
Fotó: Reuters

Nyilvánosságra hozta a Norvég Finanszírozási Mechanizmus Iroda, vagyis a norvég alapok az általuk támogatott civil programokról szóló félidős értékelő jelentést, amelyet független, külsős szakértők készítettek el a tavalyi év második felében - írja a hvg.hu.

A magyarországi vizsgálat az Ökotárs Alapítvány vezette konzorciumot érintette, ez az a szervezet, amelyet tavaly tavasz óta folyamatos támadások érnek a magyar kormányzat részéről, és amelynél a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) szabálytalanságokat talált. Norvégia korábban világossá tette, hogy nem fogadja el hitelesnek a Kehi jelentését az Ökotársról, és saját, független vizsgálatot folytat. Ez lett a külsős bolgár-amerikai cég, a CREDA Consulting Ltd.

A norvégok által készített vizsgálat más eredményt mutat, mint a Kehié, eszerint az Ökotárs vezette négytagú konzorciumot kiválóan választották ki erre a feladatra. A jelentés szerint a támogatások elosztása professzionális és teljesen átlátható módon történt, sőt, a Magyarországon megvalósult gyakorlatot más országok figyelmébe is ajánlják.

A jelentés kiemeli a magyar alapítványok függetlenségét, tapasztalatát, stratégiai látásmódját, szakmai nívóját és elkötelezettségét. A külső szakértők szerint a finanszírozott projektek megalapozottak voltak, a célok és eszközök pedig letisztultak és egyértelműek. Külön kiemelik a magas színvonalú elvárásokat a pályázatok megnyeréséhez és a valódi versenyt a szervezetek között.

A jelentés ezzel együtt kritikákat is megfogalmaz, idézi az erről sajtóközleményt kiadó Ökotárs: többek között kiemeli a kis szervezeteknek nyújtott további fejlesztés szükségességét, valamint azt, hogy az első körben makroprojektekre előirányzott költségkeretek túlzottan ambiciózusak voltak a hazai szektor kapacitásaihoz képest, ezért itt maradvány keletkezett - írta a hvg.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK