A parlament elé kerül a száznapos program törvénycsomagja

A kormány elfogadta a száznapos program végrehajtásához szükséges törvénymódosító csomagot. A pénzügyminiszter szerint a program nem módosítja az idei államháztartási hiány tervezetét. Az ugyanakkor nem derült ki a mai sajtótájékoztatón, hogy az előző kormány 172,5 milliárdos többletkiadásról szóló döntései miképp finanszírozhatók. László Csaba az idén 3,5-4 százalékos GDP-növekedést vár.
Baka Zoltán, 2002. június 7. péntek, 16:49

A kormány elfogadta a száznapos program végrehajtásához szükséges törvénymódosító csomagot, melyet a jövő kedden terjesztenek az Országgyűlés elé. László Csaba pénzügyminiszter a mai kormányszóvivői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a száznapos program végrehajtása nem módosítja az államháztartás erre az évre tervezett 3,2 százalékos GFS szerinti GDP-arányos hiányát. A tárca vezetője ugyanakkor nem adott egyértelmű tájékoztatást azzal kapcsolatban, hogy az előző kormány döntései miatt szintén az idei államháztartásban jelentkező 172,5 milliárd forintos többletkiadási igény finanszírozása miképpen valósulhat meg. Elhangzott még, hogy a pénzügyminiszter aktuális gazdaságpolitikai kérdésekről is tájékoztatta a kormányt: László szerint a gazdaság idén 3,5-4 százalékkal, vagy ezt is egy kicsivel meghaladó mértékben bővülhet.
A napokban napvilágot látott prognózisok szerint a Nemzetközi Valutaalap 5,7, az OECD pedig 5,5 százalékos GDP-arányos költségvetési deficitet vár, s mindkét szervezet egyaránt 3,5 százalékos gazdasági növekedésre számít.

HOZZÁSZÓLÁSOK