A pénzügyminiszter esete az elemzőkkel

Veres János pénzügyminiszter külföldi és hazai elemzők előtt elmondta, hogy a kormány tartani fogja a 3,6 százalékos GDP-arányos eredményszemléletű, és a nyugdíjreform hatásával korrigált államháztartási hiányt - tájékoztatta a Napi Online-t a Pénzügyminisztérium. Információink szerint a találkozó nem aratott osztatlan sikert a meghívottak körében.
NAPI Online, 2005. május 24. kedd, 18:08
Fotó:

Az államháztartási hiány tartására elsősorban a 160 milliárd forintos államháztartási tartalék, illetve más, "a költségvetésbe eleve beépített biztonsági szelepek" jelentenek garanciát - mondta Veres János az elemzőkkel való mai találkozóján. Ezek a összejövetelek a rendszeres megbeszélések körébe tartoznak, amelyek funkciója, hogy a nemzetközi és hazai elemzőket részletes államháztartási információkkal lássák el.

A miniszter szólt az importáfa visszaállításáról, a szerencsejáték törvény módosításáról és a járulékalap szélesítésére tervezett intézkedésekről. Beszámolt arról is, hogy folyamatban van az adótörvények változtatásának előkészítése: jelenleg több mint tíz változatot vizsgál a kormány. Veres János kiemelte: bár az elmúlt években többször kellett módosítani a költségvetési célokat, az államháztartás GDP-arányos hiánya a 2002. évi 8,5 százalékról tavaly 4,5 százalékra csökkent, illetve az idén 2002-höz képest is tovább mérséklődik 0,9 százalékponttal, ami jelentős javulás.

Egy, az elemzői háttérbeszélgetésen részt vevő, névtelenséget kérő elemző szerint a fentiekkel szemben a pénzügyminiszter már-már cinikusan kezelte az államháztartás állapotát - legalábbis a konzultáción elhangzottak alapján. Meglátása szerint Veres János évek óta jelentős deficitcsökkenést él meg. A pénzügyér egyébként úgy véli, hogy az első féléves részletes GDP-adatok ismerete nélkül nem is menne bele egy komolyabb helyzetértékelésbe, illetve részletesebb értékelésbe, forrásunk szerint azonban láthatóan nem kezdenek bele semmiféle komolyabb reformba. Forrásunk szerint nem sikerült túl fényesen Veres mai produkciója, az új pénzügyminiszter elődeihez képest (Draskovics Tibor, László Csaba) gyengébben szerepelt.

HOZZÁSZÓLÁSOK