A perköltséget is fizetheti a devizahiteles pár

A perköltség megfizetésére kötelezett a bíróság egy devizahiteles házaspárt. A nem jogerős ítélet szerint a Fővárosi Törvényszék Gazdasági Kollégiuma elutasította keresetüket, így nekik kell állniuk a több tízezer forintos perköltséget.
MTI-Eco, 2013. október 24. csütörtök, 20:03
Fotó: Napi.hu

Az OTP által az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közlemény szerint a Léhmann György siófoki ügyvéd által képviselt devizahitelesek azért indítottak pert az OTP ellen, hogy a bíróság mondja ki a szerződésükben az egyoldalú szerződésmódosításra vonatkozó kikötés érvénytelenségét.

A házaspár 2007-ben vett fel több mint 4 millió forint japán jenben nyilvántartott kölcsönt. Beadványuk szerint az OTP Bank úgy emelte folyamatosan a törlesztőrészleteket, hogy ehhez nem volt joga. A szerződés a felperes házaspár szerint ezen túl megsérti a szimmetria, az arányosság elvét, tisztességtelen és alakilag is hibás, így semmisnek tekinthető.

Az alperes bank álláspontja szerint a szerződés a jogszabályoknak maximálisan megfelelt. A szerződés részletesen tartalmazza az oklistát, amely alapján egyoldalúan módosítható a szerződés.

A bíróság a felperesek keresetét alaptalannak nyilvánította, egyebek között azért, mert a Polgári törvénykönyv szerint nem minősülhet tisztességtelennek a szerződési feltétel, ha azt jogszabály állapítja meg.

A szerződést alakilag is megfelelőnek tartotta a bíróság, így az nem érvénytelen és nem is tisztességtelen. Az oklista egyértelműen és részletesen tartalmazta azokat a körülményeket, amelyek teljesülése esetén a bank megváltoztathatja a hiteldíjat, így az megfelelt az átláthatóság elvének. A szimmetria elve sem sérült, valamint az arányosság elve is biztosított volt.

A bíróság több más hibát is talált a siófoki ügyvéd beadványaiban, ugyanis nem a közjegyzői okiratba foglalt szerződési feltételekre hivatkozott, illetve svájci frankra és a svájci jegybanki alapkamatra hivatkozott, pedig a hitelszerződést japán jenben kötötték.

A Fővárosi Törvényszék a hiteldíj változtatása kapcsán egyértelműen más álláspontra helyezkedett, mint a közelmúltban a Pécsi és a Szegedi Ítélőtábla. Emlékezetes, hogy a Fővárosi Törvényszék álláspontjához hasonló indokolással a Debreceni Ítélőtábla még a nyáron két másik perben jogerősen elutasította a Léhmann György által képviselt devizahiteles ügyfelek kereseteit.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2013.10.27 14:47

A pénzügyi termék, amelyről szó van - nem termék, hanem szolgáltatás.

Termék a kenyér, a vasúti pálya, a számítógép - ezek forgalombahozatala azonban már szolgáltatás ( kereskedelem ).

A termékfelelősség szempontjából "termék: minden ingó dolog - akkor is, ha utóbb más ingó vagy ingatlan alkotórészévé vált -, valamint a villamos energia"

A szolgáltatás viszont nem tartozik a termékfelelősség alá, hanem szerződésként értékelve lehet szó a hibás teljesítéséről.

Ezt csak azért, hogy legalább néhány egyszerű fogalommal legyünk tisztában, s ne dobálódzhasson bárki értelmetlen szavakkal.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MegaLaciBacsi, 2013.10.27 13:11

@Saxon: Megnéztem miből él és milyen a szakmai előélete ennek a gárdosnak. Már tudtam is mi lesz a végkövetkeztetése.
Az origó leírhatta volna akár patai véleményét is. Ilyesmi sült volna ki belőle.

Itt a lényeg, érthetően:
http://mno.hu/?v=83783
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Saxon, 2013.10.26 14:12

"Hibás termék", "Róna Péter már megmondta", "nem látott svájci frankot/eurót/jent/anyám kínját a kölcsönöm", "az X millás házamra(?)(jelzálog révén sosem volt valódi értelemben az övé!), már Y-szorosát költöttem és még mindig Z-vel tartozok", " 'A' betű hiányzik a szerződésemből, tehát hitelkárosult vagyok", stb. egyéb "kifogások" rajóngóinak köznapi nyelven , egyszerűen, érthetően :
http://www.origo.hu/jog/uzleti/20131026-a-devizahitel-jogi-alapkerdesei-miert-hibas-a-hibastermek-koncepcio-1.html
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Saxon, 2013.10.26 14:06

@Saxon:
szegmentálják, állandóan sakkban tartják és megosztják, valamint érdekeikenk megfelelő csoportokat kiváltságokban részesítik. Az iskola szintén olyan amilyen..., a rengeteg kimaradó életbeli dolgokat, pénzügyi infókat, stb. neked kell átadnod, mert egy központosított politikai érdekektől függő iskola nem tudja, nem képes átadni a valóban hasznos és szükséges ismereteket.
Sorolhatnám még, de már így is sokat írtam, a lényeget úgyis érted: gondold át minden pénzügyi döntésedet és ha valóban tisztában vagy a következményekkel és kockázatokkal, valamint van megfelelő stratégiád az esetlegesen bekövetkező negatív scenárióra, akkor függetlenítheted magad az aktuális politikai-gazdasági helyzet nagy résztétől ! Ezt saját magam helyzetéből mondom.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Saxon, 2013.10.26 13:57

@rigolya:
Látom érted a lényeget: csakis magadra számíthatsz, a politikát nem tudod megváltoztatni (ciklusonként ugyanaz a szar választék van, szinte teljesen mindegy bal vagy jobb van kormányon), a legtöbb amit tehetsz, hogy ésszel, józanul gondolkodsz, felméred a környezetből fakadó kockázataidat és "kivéded, bebiztosítod magadat ellene". Ha van gyereked, akkor elmagyarázod neki a témákat, hogy a hitel (kölcsön) nem megoldás, hanem "csak" eszköz (áru), aminek ára (kamat,egyéb költségek) van, mutasd meg neki a pénzügyi termékeket, mérjétek fel a kockázatokat, és azt követően döntsetek ! Ne a megvásárlandó termék legyen az elsődleges, hanem az, hogy mekkora kockázattal jár annak hitelből való megvétele. A politika olyan amilyen: minden párt önmagát fényezi, célja a hatalomba való bekerülés és bentmaradás, a tömeget marketing szempontból
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html