A piac fogja rákényszeríteni a kormányt az IMF-megállapodásra

Az IMF-megállapodást a piac fogja kikényszeríteni majd a magyar kormánytól - vélekedtek a Portfolio.hu makrokonferenciáján a második kerekasztal résztvevői. A hitelezés felfutását a hitel/betét szintek lenyomása és a végtörlesztés miatt kiáramló betétek nyomán nehéz elképzelni, ám itt is a piac irányít: ha nő a hitelkereslet, a bankok is megtalálják a módját, hogy finanszírozzanak.
Nagy László Nándor, 2012. március 8. csütörtök, 12:05
Fotó: Napi.hu

Az IMF-megállapodást a piac fogja kikényszeríteni majd a magyar kormánytól - mondta Jelasity Radovan, az Erste Bank vezérigazgatója. A játékelmélet szerint minél előbb meg kellene állapodni - vélte Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem professzora (képünkön), aki szerint ugyanakkor ez két félen múlik, így - miként korábban is - a volt jegybankelnök májusi megállapodásra számít. Akkor van esélye a májusi megállapodásnak, ha ténylegesen megvalósul a gazdaságpolitika fordulat, amelyről Fellegi Tamás miniszter beszélt - tette hozzá Király Júlia, a jegybank alelnöke. Jelenleg a hosszú távú finanszírozási költségeket kell lejjebb szorítani - ez pedig nincs gazdaságpolitikai fordulat és IMF-megállapodás nélkül. (Király Júlia előadásáról részletesen itt olvashat.)

A hitel/betét állomány 170 százalékról 130 százalékra csökkent, ezzel 10-12 milliárd euró tűnt el a rendszerből, s ha most ezt az arányt tovább próbáljuk lejjebb nyomni, az további pénzek eltűnését jelenti majd, ami pedig kihat majd a tartalékokra, az árfolyamra és a növekedésre - mondta Jelasity Radovan, aki azt a kérdést tette fel, hogy most jó a hitel, vagy rossz? "Nem dobunk jó pénzt rossz után" - márpedig a végtörlesztés okán most ezt az angol mondást idézik az új forrásért kopogtató magyar banki vezetőknek a tulajdonosok. Vagyis belső pénzekből kellene megteremteni a hitelezési forrásokat. E tekintetben külön gond, hogy a végtörlesztett pénzek döntő része a betétekből ment el - ez szűkíti a hitelezési lehetőségeket. Persze, ilyen kamatkörnyezetben 12-15 százalékon nem lehet (ingatlan)hitelezni, vagyis a hitelkereslet is rendkív ül alacsony. A helyzet szemléltetésére idézte azt az Erste első embere, hogy 2011-ben hiteltörlesztés nélkül az egész bankrendszer annyit hitelt folyósított, mint 2008-ban csak az Erste Bank.

A vállalatok ma már külföldről olcsóbban finanszírozzák magukat - a bankok ilyen helyzetben kevés eszközzel próbálják őket megtartani. Ha viszont elmennek, a többiek - a romló NPL-ráta miatt - csak jóval drágábban találnak majd finanszírozást, s ez a gond teszi szürkébbé a kis- és középvállalkozások helyzetét.

Bod Péter Ákos szerint a vállalatok kivárnak, ám ha elindul a kereslet, akkor azért a bankok is az ügyfelek után nyúlnak. Ami gondot jelent, hogy az idei esztendő konszolidációs év lesz, márpedig amíg nincs egyértelmű kép a magyar gazdaságról, akkor nem csak a banki hitel, hanem a vállalat tulajdonosok közvetlen finanszírozása is hiányozni fog.

Csaba László, a CEU professzora szerint nem csak a kormány, de a gazdaság szereplőinek is feladata, hogy kedvezőbb képet fessenek a magyar gazdasági környezetről. Sem kormányzati, sem vállalati szinten nem lehet tovább a kivárásra alapozni, mert a jelenlegi gazdasági helyzet ebben az esetben magától tovább romlik. Számos kérdésben a halogató tárgyalások folynak - holott nagyon gyorsan meg lehetne állapodni és az minden félnek jobb lenne - példálózott az önkormányzati rendszer adósságáról szóló elhúzódó tárgyalásokkal Jelasity Radovan.

A dézsma történelmileg igazolt megoldás, s ha egyszeri, akkor elfogadható. De folyamatossá tenni, s ráadásul eközben a befizetőket még pellengérre is állítani olyan hiba, amelyet a magyar vállalatok (bankok) aligha tudnak elmagyarázni már együtt a tulajdonosoknak - mondta Bod Péter Ákos. Ami ezt még nehezíti, hogy a lépések kapkodó jellege miatt hihetetlen nagy a zaj, amely mindenkit elbizonytalanít - utalt a szakember az év eleji pénzkimenekítésre. Hozzátette: ha valaki tényleg menekíti a pénzét, mögötte ott van tíz másik, aki ugyanezt fontolgatja.

Csaba László szerint az elmúlt két évben a kormányzat úgy lépegetett, hogy nem volt a kezében térkép - persze az erdőből úgy is ki lehet találni az erdőből, ha fák mohos végét nézzük, de korántsem hatékony. A professzor szerint a kormány az első pillanattól fut az események után, s rögtönöz azóta, hogy az EU nem engedte elengedi a hiányt. Ennek köszönhető, hogy például a végtörlesztést, vagy épp az önkormányzati szektor átalakítását aligha lehet összhangba hozni azokkal a választási ígéretekkel, amelyek a kisebb államról, kisebb újraelosztásról, kisebb deficitről szóltak. Jól tudjuk, hogy fontos a kommunikáció, ám e tekintetben fontos, hogy a hozzáértők véleménye kerüljön nyilvánosságra - polgármestereknek az államháztartás helyzetéről a vasárnapi ebéd mellett lehet beszélni, nem a mikrofonok előtt - hívta fel a figyelmet Csaba László.

 

 

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

brunn, 2012.03.08 20:12

Folyik az időhúzás a kormány részéről. Viktorunk közben változatlan (bugris) hangnemben minősíti az Európai Bizottságot. Az ilyen kijelentések, mint hogy megkérdőjelezi a bizottság demokratikus legitimitását (kik választották meg őket?), vagy hogy egy vidéki kócerájt sem tudnának elvezetni, változatlan szabadságharcos hevületet mutat.
Az, hogy két hónapja várja őket (az IMF-t) a tárgyalóasztalnál ülve, de senki nem jött ide, csak saját szellemi állapotát tükrözi (csak a hülye ül hiába két hónapig). Úgy látszik nem mondták neki eléggé lassan, hogy addig szó sem lehet tárgyalásról sem, míg Magyarország nem jut dűlőre az EU-val a kifogásolt, immár kötelezettség szegési ügyekben.
A szabadságharcról jut eszembe, volt valamikor (az átkos Rákosi rendszerben egy úgynevezett Békekölcsön. A melósnak "önként" kellett vásárolnia békekölcsön kötvényt. Most kitalálják Fidesz módon, hogy a közszféra dolgozóit "ösztönözni" fogják, természetesen "önkéntes" alapon, állampapír vásárlásra. Ebbe fog ugrani a fizetésük 10-20%-a. Ez most nem Békekölcsön lesz, hanem SZABADSÁGHARC kölcsön.

Elképesztő és siralmas a mi drága Vezérünk, még akkor is, ha ő képesnek tarthatja magát (és jobbkezét) egy vidéki kóceráj vezetésére.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zolko_123, 2012.03.08 19:26

@Trambulin: "Te például tudsz mutatni ..."

En például tudok mutatni olyan EU és IMF programot amelyik nem működik, már évek óta, és csak romlik a helyzet, habár milliárdokat (?urót, nem forintot !) százával dobják neki : Görögország, Spanyolország, Portugália, Argentína, Románia. Ezekhez képest Magyarország jobban fest. Elhiszem hogy van ahol még jobb (vagy kevésbé rossz) de ott ahol az IMF üzemel a legrosszabb.

Máshogy mondva: akármit, csak az IMF-et nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2012.03.08 17:13

@Zolko_123:
Pl, annyiban is köze van, hogy az Erstének milliárdjai vannak kihelyezve Magyarországon a vállalkozói, az önkormányzati és a magánszemélyeknél. Ha a magyar gazdaság beáll, akkor sokat bukhatnak ők is. Valahogy jobban bízik az Erste az EU és az IMF által elvárt gazdaságpolitika sikerében, mint a nem ismert unortodoxnak nevezett rögtönzéseknek. Te például tudsz mutatni olyan közép és hosszútávú kormányprogramot ami élő és aminek legalább az első három mondata még megállja a helyét?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zolko_123, 2012.03.08 14:25

Mitől félnek a bankok ? Nincs elég bajuk Görögországgal, Spanyolországgal ...

mit jelent az hogy "a piac rákényszeríti" akármire a kormányt ? Mi a fasz köze az Erste Bank vezérigazgatójának a magyar IMF hitelhez ? Ez úgy hangzik mint büntetés, és ha az, akkor mindenben igazat ad a kormánynak !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Trambulin, 2012.03.08 13:48

@hadime:
Hallgatnak mint kupac a fűben. Persze nem szép dolog abba a kézbe harapni, amelyik eteti őket. Mert ugyebár a többségüknek mégiscsak állambácsi utalja a kenyérre valót. Nem is keveset.
Bod Péter Ákos még csak csak, mert következetesen mondja amit mond.
De pl. Csaba László egyre inkább veszít a hitelességéből. Ő már jó ideje mismásol.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html