A piac hisz a kormánynak

A Reuters által megkérdezett 28 elemző szerint nem változtat az 5,25 százalékos jegybanki alapkamaton az MNB monetáris tanácsa hétfőn. A következő hónapokban sem valószínű még változás.
NAPI, 2010. szeptember 23. csütörtök, 20:27
Fotó:

Csupán négy a Reuters által megkérdezett prognoszta számol azzal, hogy év végére 25 vagy 50 bázisponttal lesz magasabb a kamatszint. A 2011-es esztendő már kacifántosabb, a többség szigorításra számít, de van, aki szerint lehetséges út lefelé is, így a 2011 végi prognózisok 4,75 és 7,0 százalék között szóródnak (a leggyakoribb érték 5,5 százalék).

A jelek szerint egyre több piaci szereplő hisz a kormánynak: bár az idei áht-deficitre vonatkozó várakozás átlagosan négy százalék, tíz elemző is a kabinet által megcélzott 3,8 százalékkal számol. Még jobb a helyzet 2011-nél: a 22 válaszadó közül csupán kilencen számítanak három százaléknál magasabb hiányra.

A Reuters-konszenzus szerint a magyar gazdaság teljesítménye idén a harmadik negyedévben már egy százalékkal bővülhet, az év egészében pedig összejöhet a kormány által várt 0,9 százalék. Jövőre következhet a fokozatos gyorsítás, bár a 2,4 százalék még nem számít őrületes tempónak.

HOZZÁSZÓLÁSOK