A PM már csak 4 százalékos növekedést vár

Az idén a gazdasági növekedés üteme 'várhatóan megközelítheti' a 4 százalékot, az év első két hónapjának államháztartási adatai pedig nem vonják kétségbe az előirányzat tarthatóságát - vélik a pénzügyi tárca szakemberei. Az idei büdzsé készítésekor még 4,5 százalékos GDP-bővüléssel számoltak.
Kolozsi Pál, 2003. március 11. kedd, 11:14
Fotó:

Bár az első két hónap adataiból még nem lehet megbízható következtetéseket levonni az éves folyamatokról, a január-februári információk nem vonják kétségbe az államháztartási előirányzat tarthatóságát - áll a Pénzügyminisztérium (PM) gyorsjelentésében. A 2002-vel való összehasonlítást torzítja ugyanis a kiadások tavaly évvégi "megugrása", és 2003-ban módosultak a kiadások belső arányai is, ami pedig a hiány évközi lefutásának jellegzetességeit módosítja. Összességében a bevételek teljesülése közel időarányos (16,3 százalék), és bár a jóváhagyott kiadásoknak az időarányos mértéknél nagyobb hányadát - 17,1 százalékát - költötték el, ezt azonban befolyásolta a kiadási szerkezet változása.

Az idei év folyamán a költségvetési szférában megvalósult magas bérdinamika áthúzódó hatása miatt még akkor is legalább 5-6 százalék körüli lakossági fogyasztásnövekedés valószínű, ha a munkaadók a versenyképesség megőrzésének érdekében csak visszafogottan emelik a béreket, figyelembevéve azt is, hogy az adóterhelés csökkenése nyomán 2003-ban a nettó bérek a bruttó béreknél gyorsabban nőnek.

A PM szerint az idén a beruházások növekedésénél számolni kell ugyan a költségvetési kiigazítás érdekében az állam visszaszorulásával, a kedvezőbb külső konjunktúra és a vállalatok bérterheinek csökkentése - mely kamatcsökkentéssel is párosul - lehetőséget adhat a vállalati szférában a beruházások újbóli fellendülésére. A dinamikus lakásépítés a kiadott lakásépítési engedélyek számának alapján még a következő években is fennmarad. Az idei év során összességében a beruházások 4-5 százalék körüli növekedésével számol a tárca.

A bizonytalan világgazdasági helyzet miatt valószínűleg romlani fognak fő exportpartnereink növekedési kilátásai, ezért az idén az kivitel 6 százalékkal nőhet, miközben az áruimport 7 százalék körül bővülhet.

A PM 2003-ra a foglalkoztatottság enyhe - fél százalékot meg nem haladó - növekedésével számol. Ennek is a döntő része az év második felében a külső feltételek javulása következtében valósulhat meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK