A PM nem szigorítaná a pénzügypolitikát

A Pénzügyminisztérium (PM) egyetért az IMF és az OECD Magyarországról készített jelentésének főbb megállapításaival, de az államháztartás hiányának mértékét kifogásoló pontok ellenére nem gondolják úgy, hogy szigorítani kellene a pénzügypolitikán - nyilatkozta az MTI-nek csütörtökön Máté Dániel, a tárca szóvivője.
Almási Gábor, 2002. június 6. csütörtök, 17:26


A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán közzétett értékelése egyebek között a jelentős költségvetési expanzió megfékezésének szükségességére hívja fel a figyelmet, továbbá középtávú költségvetési kiadási plafonok elfogadását, illetve szigorú pénzügypolitikát javasol. A legfejlettebb országokat tömörítő OECD jelentése emellett arra figyelmeztet, hogy a gyors bérnövekedés veszélyezteti a versenyképességet.

Máté Dániel ezzel összefüggésben hangsúlyozta: a PM nem gondolja, hogy szigorításra lenne szükség a pénzügypolitikában. Hozzátette: látjuk az IMF és az OECD jelentésében is megfogalmazott veszélyeket, annak kockázatát, hogy jelentősen nő a költségvetési deficit. Ezért az első 100 nap programjának megvalósításánál arra törekszünk, hogy ez a lehető legkisebb mértékű többletkiadással járjon - mondta.

A tárca egyetért azokkal a jelentésekben is megfogalmazottakkal, amelyek a transzparencia, a közpénzek nyomon követhetőségének hiányára vonatkoznak. Máté Dániel szerint a pénzügyi tárca a jövőben orvosolni fogja ezt a problémát. Az esetleges túlzott bérnövekedés veszélyére vonatkozó figyelmeztetésekkel összefüggésben a szóvivő leszögezte: a bejelentett béremelések a közszférát érintik, finanszírozásuk az államháztartásban nem okoz feszültséget. Hozzátette azonban: reméljük, hogy a versenyszférában a munkaadók a hatékonysági szempontok messzemenő figyelembevételével döntenek bérkérdésekben. A szóvivő beszámolt arról is, hogy a 100 napra tervezett intézkedések végrehajtásához több jogszabályt, közöttük a költségvetési törvényt is módosítani kell, aminek előkészítésén már dolgoznak a minisztériumban.

HOZZÁSZÓLÁSOK