A Quaestor-törvény ma újra az Ab előtt lesz

Az Alkotmánybíróság testületi ülésének napirendje szerint ma kezdik újra a Quaestor-törvény tárgyalását.
portfolio.hu, 2015. november 3. kedd, 09:36
Fotó: Napi.hu

Az Alkotmánybíróság (Ab) korábbi közleményében kifejtette, hogy az október 20-án tartott ülés nem volt eredményes Quaestor-ügyben, ezért novemberben folytatja annak tárgyalását.

Az Ab napirendi pontjai szerint a tárgyalásokat ma, november 3-án folytatja a bíróság, így akár döntés is születhet a már régóta húzódó ügyben.

Az Alkotmánybírósághoz magánszemélyek és pénzügyi szolgáltatók is benyújtottak indítványokat, amelyekben mindkét csoport több ponton is sérelmezi a Quaestor-törvényt.

Amennyiben az Alkotmánybíróság helyt ad a Quaestor-törvénnyel szemben fellépő csoportoknak, akkor a törvény hatályon kívül helyezésével a Quaestor-kötvényesek nem kapják meg a 6 milliótól 30 millió forintig terjedő kártalanítási összeget. Ha viszont a bíróság úgy ítéli meg, hogy a törvény nem sérti az alaptörvényt és más törvényt sem, a Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapjának (Quaestor Alap) teljesítenie kell a fennmaradó kártalanítási összeg kifizetését, ami további terheket ró a Beva-tagokra.

A döntésnek azért van jelentősége, mivel a Quaestor Alap eddig arra hivatkozva nem teljesítette a kártalanítás rá eső részét, hogy jogi bizonytalanságok miatt sem az MNB-től, sem piaci szereplőktől nem jutott forrásokhoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK