A Hallgatói Önkormányzat Országos Konferenciája (HÖOK) reméli, hogy ők is meghívást kapnak az egyeztetésre, amelynek egyik fő témája az idei felvételi eljárás finanszírozása lesz - mondta Kiss Dávid, a HÖOK elnökségi tagja a Napi Gazdaságnak. Konkrét számokat azonban Kiss nem tudott mondani, mindössze annyit árult el, hogy a korábban csupán önköltségesre ígért 16 szak állami támogatása és a keretszámok eltörlése nyilván többletköltségeket jelent majd az államnak. Az MRK lapunk kérdésére megerősítette a tervezett tárgyalás tényét, de időpontot még nem tudtak mondani.

Hétfőn részmegállapodást írt alá az emberi erőforrások minisztere és a HÖOK-kal. A nyolc pontból álló egyezség rögzíti, hogy azon a 16 szakon - a többi között a jogász- és a közgazdászképzésben - is lesznek állami férőhelyek, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni. A dokumentum mellékleteként meghatározták az érintett szakokra bejutáshoz szükséges ponthatárokat, amelyek 425 és 470 pont között mozognak. A legmagasabb, 470 pont a kommunikáció és médiatudomány területen lesz, míg alkalmazott közgazdaságtan, jogász és nemzetközi tanulmányok szakokon 465 pontot határoztak meg. A Hallgatói Hálózat (HaHa) - egyebek között erre a részmegállapodásra reagálva - azt kérte a minisztertől, hogy jelöljön ki egy időpontot, amikor nyilvános beszélgetést folytathatnak vele a szerveződés tagjai, illetve az érdeklődő diákok.

Több szakértő szerint a két hallgatói szervezet között szakadás történt, ám ezt mind a HaHa, mind a HÖOK közleményben cáfolta. A két tömörülés - információink szerint - ma is egyeztet a közös álláspont kialakítása érdekében.