A reptérprivatizáció húzta a tőkebeáramlást

Tavaly minden eddigi csúcsot megdöntött a közvetlen működőtőke-beáramlás (FDI): az év egészében 5,356 milliárd eurót tett ki, ez több mint 1,6 milliárd euróval haladja meg az egy évvel korábbi értéket. A rekordnagyságú összegben döntő szerepe volt a Budapest Airport privatizációjának, de e nélkül is 3,5 milliárd euró volt az FDI – közölte a gazdasági tárca.
NAPI Online, 2006. április 2. vasárnap, 10:30
Fotó:

Az utolsó három hónapban a teljes FDI-beáramlás 2,51 milliárd eurót tett ki, így az utolsó negyedéves nem adóssággeneráló finanszírozás bőven ellensúlyozta a külső finanszírozási igényt.

A jegybank által közzétett fizetési mérlegstatisztika szerint részvény és egyéb részesedés formájában 2005-ben összesen nettó 3,44 milliárd euró, az előző évit és az elmúlt néhány év átlagát egyaránt több mint háromszorosan meghaladó értékű friss külföldi működő tőke érkezett Magyarországra; ebből hozzávetőleg 1,847 milliárd eurót tett ki a Budapest Airport magánosításával összefüggő tőkebeáramlás. A visszaforgatott jövedelmek értéke 1,667 milliárd euró, az előző évinél 533 millióval alacsonyabb volt 2005-ben, ami a külföldi tulajdonú vállalkozások magasabb osztalékfizetésének következménye. (A külföldi tulajdonú vállalkozások tavalyi nyereségéről csak becsült adattal rendelkezik az MNB: az újra befektetett jövedelmek előzetes tényadatai csak a szeptember végi publikációban jelennek meg.) Az éves szintű nem adóssággeneráló finanszírozás 2000 óta nem tapasztalt magasságba, a GDP 4,3 százalékára emelkedett. Az egyéb tőkemozgások formájában megvalósult működőtőke-beáramlás 2005-ben 249 millió eurót ért el. (Ez a tétel nem a folyó fizetési mérlegben, hanem a pénzügyi mérlegben van benne, lévén adóssággeneráló tétel, itt ugyanis a tulajdonosi hitelek szerepelnek.)

Ahogy közeledik a privatizáció vége, úgy lesz egyre kevesebb ilyen jellegű finanszírozási forrás - figyelmeztetett az impozáns FDI-adattal kapcsolatban Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője. Ebben az évben nagyon valószínű, hogy szignifikánsan elmarad a tavalyi rekordértéktől a közvetlen működő tőke beáramlása, az elemző - az újra befektetett jövedelmekkel együtt - 3 milliárd euró körüli összegre számít.

HOZZÁSZÓLÁSOK