A Reuters óvatos kamatvágásra számít

A Reuters által megkérdezett elemzők szerint hétfőn újra csökkenti kamatait a Magyar Nemzeti Bank. A 75-100 bázispontos változást beárazó piaci várakozások azonban túlzóak, a kamatmérséklés valószínű mértéke csak fél százalékpont - mutatta a Reuters novemberi felmérése.
Molnár Csaba, 2004. november 18. csütörtök, 09:30
Fotó:

Az év vége előtt még egy ugyanekkora mérséklés várható. Ilyen ütem mellett várhatóan csak enyhén gyengül a forint, bár az államháztartás és a folyó fizetési mérleg hiányára vonatkozó várakozások tovább romlottak.
Az infláció csökkenése és a további mérséklődést segitő forinterősödés után az elemzők szerint a korábban vártnál gyorsabban lazíthat a kamatszijon a következő hónapokban az MNB. Az első csökkentésre már hétfőn sor kerülhet, a piacokon az utóbbi napokban elterjedt, 75-100 bázispontos vágást árazó várakozásokat azonban túlzónak gondolta az elemzők domináns többsége. Miközben a piac a kamatlazitás várható felgyorsulását fontolgatta a napokban, több elemző a forint jelentős gyengülését vetítette előre arra az esetre, ha a befektetők kockázati prémiumait megnyeső kamatvágás túl gyors lesz.
Az államháztartás hiánya a konszenzusok szerint idén is, jövőre is meghaladja a nemrég megemelt előirányzatokat. Erre az évre a GDP 5,5 százalékának megfelelő hiányt vár a piac, ami megegyezik az Európai Központi Bank legújabb előrejelzésével, de 0,1 százalékponttal felette van az egy hónappal ezelőtti konszenzusnak, és 0,2 százalékponttal magasabb az 5,0-5,3 százalékos előirányzat felső határánál, amit nemrégiben emelt meg a kormányzat 4,6-ről. A jövő évre 5,0 százalék hiányt vár a piac, 0,2 százalékponttal magasabbat, mint egy hónapja és 0,3 százalékponttal többet az előirányzottnál. A folyó fizetési mérleg hiány konszenzusa ugyanakkor 2004-re 30 millió, 2005-re 100 millió euróval romlott, 7,03 milliárd, illetve 6,8 milliárd euróra. Ennél jóval nagyobb mértékben emelkedtek a folyómérleg egyik fő komponensét jelentő külkereskedelmi mérleg hiányára vonatkozó előrejelzések: 2004-re 200, 2005-re pedig 500 millió euróval, 4,7, illetve 4,8 milliárd euróra.

HOZZÁSZÓLÁSOK