A startupokon múlik a magyar innováció

A gazdasági, politikai és tudományos vezetők szerint Magyarországnak és a régiónak is hatalmas esélyt teremthet a kiemelkedésre a kutatás-fejlesztés és az innováció – derül ki az Antall József Tudásközpont (AJTK) legfrissebb felméréséből. A megkérdezettek válasza alapján ahhoz, hogy élni tudjunk a lehetőségekkel, a kormányzattól, az egyetemektől, a nagyvállalatoktól és a kkv-szektortól is nagyobb aktivitásra lesz szükség.
Napi.hu, 2016. április 1. péntek, 23:14
Fotó: Stockfresh

Az innováció kulcsfontosságú Magyarország és a régió gazdaságának fejlődése szempontjából az AJTK több mint 200 iparági és szakpolitikai, illetve tudományos vezető megkérdezésén alapuló felmérése szerint. A régiós think.BDPST innovációs konferenciát is megszervező Tudásközpont kutatásában a válaszadók kilenctizede úgy véli, meghatározó a kutatás-fejlesztés (k+f), illetve az innováció szerepe a magyar gazdaság szempontjából, több mint harmaduk egyenesen kiemelt fontosságúnak ítélte ezeket a területeket. A megkérdezett szakértők 40 százaléka az innováció társadalmi hatását is különösen lényegesnek tartotta.

A válaszadók szerint Magyarország jól áll az egy főre jutó doktori végzettségek és startup-vállalkozások szempontjából, azonban az innováció-technológiai szektor árbevételét, költéseit, illetve az innovatív eszközök nemzetközi piaci jelenlétét tekintve még komoly fejlődésre van szükség. A válaszadók nagyjából egyenlő arányban (40-40 százalék) tartják - inkább és kevésbé - innovatívnak Magyarországot, a "sereghajtó" kategóriát azonban csak 3 százalék jelölte meg.

A leginkább innovatívnak tartott hazai iparágak közül a lista élén a biotechnológia/gyógyszeripar, a design, a szoftverfejlesztés és az orvosiműszer-gyártás áll - az egészségügyi területet a válaszadók közel harmada sorolta a legújítóbb területek közé. A nanotechnológia, a robotika és az információtechnológia a megkérdezettek csaknem ötöde szerint tartozik az innováció élvonalába.

Az innováció szempontjából kívánatosnak tartott fejlesztések célpontjaként elsősorban a designt és a kisvárosi szolgáltatásokat (okos megoldásokat) jelölték meg a kutatásban résztvevők. Az innovációs besorolás alapján a design jól működő és továbbfejlesztendő területként jelenik meg a válaszadók véleménye alapján, míg a kisvárosi szolgáltatásokat elmaradást mutató területként jelölték meg a szakértők. A robotika, a nanotechnológia és az orvosiműszer-gyártás további fejlesztését a válaszadók több mint ötöde látja szükséges iránynak, jelezve, hogy a szakmában erőteljes igény mutatkozik az e területeken zajló innovációs folyamatok erősítésére.

A hazai innováció hajtóerői közül a megkérdezett vezetők leginkább a felsőoktatás minőségét, illetve a magyar emberek innovatív hozzáállását és a magyar kultúra innovatív erejét emelték ki (23-23 százalék). Az európai integrációt, támogatást, illetve a nemzetközi környezet szerepét azonban ennél is többen említették, a válaszadók közel harmada szerint e területek befolyásolhatják pozitívan a szektor helyzetét. Az állami megrendelések, a rugalmas munkaerőpiac, illetve az állami támogatások összesen a válaszadók 17,5 százaléka szerint serkenthetik az újításokat. A gátló tényezők közül a bürokratikus nehézségek, illetve a felmerülő korrupciós problémák számítanak javítandó területnek, de a piac rugalmassága, illetve a magasabb fokú állami dotáció és a kedvezőbb adórendszer is jótékonyan hatna az innovációra.

A külső tényezők - a kedvezőtlen nemzetközi környezetet, az európai integráció hiányosságai, az uniós pályázatok korlátozott elérhetősége, illetve az egyébként magasra értékelt oktatás esetlegesen romló színvonala a megkérdezett szakértők jelentős hányada szerint akadályozza az innovációt.

A innovációs szektor hajtóerejének egyértelműen a fiatal tehetségeket és a startupokat látják a szakemberek; közel 60 százalékban sorolták e két kategóriát a lista élére. A piaci környezetre vonatkozó negatív megállapítások ellenére minden ötödik válaszadó a nagyvállalatokat is e körbe sorolta. Az innovációban ugyanakkor nagyobb aktivitást várnak a szakemberek a mindenkori kormányzattól, az egyetemi közélettől (25-30 százalék), illetve a kkv-któl és a nagyvállalatoktól is (15-16 százalék).

Területi szempontból a megkérdezettek közel fele az észak-magyarországi régiót jelölte meg az innováció szempontjából leginkább fejlesztendő térségnek, de az Észak-Alföld és Dél-Alföld is a válaszadók ötöde szerint tartozik-e körbe. A Közép- és Dél-Dunántúl ilyen irányú fejlesztésében azonban nem hisznek a szakemberek (3-3 százalék). A válaszadók mintegy fele határozott javulást vár a hazai innováció helyzetében és eredményeiben a következő évtized feléig, visszaesésre csak kevesebb mint ötödük számít.

A visegrádi régió gazdasága szempontjából kulcsfontosságú innovációról és kutatás-fejlesztésről Budapesten cseréltek eszmét a gazdasági élet, a kormányzat, valamint a tudomány legfontosabb képviselői a think.BDPST konferencián. A rendezvény keretén belül 3 napon át, a 4 visegrádi ország fejlesztését a középpontba helyező konferencia 7 helyszínen zajlott le.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

RealMan, 2016.04.02 12:54

Röhögnöm kell. Magyarország "futott még kategória". Szellemileg lepusztult nép. Ékes példája maga az Országhozban ülők tömege.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html