A Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alapról (NYAA) szóló törvény az Állami Számvevőszék (ÁSZ) feladatkörébe utalja az alap működésének és gazdálkodásának ellenőrzését. Az ÁSZ első alkalommal a 2012. évi költségvetés véleményezése során végez ellenőrzési feladatokat az alappal kapcsolatban - adta hírül a számvevőszék hírportálja.

A magánnyugdíj pénztárakból az állami nyugdíjrendszerbe történő visszalépéssel kapcsolatos feladatok átlátható ellátása érdekében hozták létre a NYAA-t, amely hivatott kezelni az állami nyugdíjrendszerbe visszalépő tagok vagyonát. Az alap legfőbb döntéshozó szerve az ötfős irányító testület, amely május 18-án megtartotta alakuló ülését. Az alap vagyonát az Államadósság Kezelő Központ Zrt. kezeli. Az alap bevételeit meghatározott jogcímekre lehet felhasználni, elsősorban a Nyugdíjbiztosítási alap támogatására, az államadósság csökkentésére és a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépett pénztártag reálhozam és tagdíj-kiegészítés kifizetéseire kell fordítani. Az alap a gazdálkodásával és működésével kapcsolatban minden év május 31-éig beszámolót készít az országgyűlés számára, melyet nyilvánosságra kell hozni.

Az ÁSZ az ellenőrzési feladatokat évente a költségvetés véleményezése és a zárszámadás ellenőrzése során fogja elvégezni. A számvevők első alkalommal a 2012-es költségvetés véleményezése során végeznek ellenőrzési feladatokat az alappal kapcsolatban (az alap eszközeinek előirányzott felhasználását, annak ütemezését nézik át). Az alapnak átadott, a nyugdíjrendszerbe visszalépő pénztártagok portfólióját képező eszközöket és az átadás folyamatának ellenőrzését a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) végzi.

A kormány május 18-i döntése értelmében a Kehi 239,5 millió forint rendkívüli támogatást kapott a költségvetés általános tartalékából. A többletpénzből dologi kiadásokra 134,3 milliót költhet a szervezet, míg bérköltségekre bruttó 92,8 millió forintot. A jogszabály húsz új munkatárs felvételét teszi lehetővé, akik várhatóan a magánpénztári vagyonátadást és a pénztárak utóbbi fél évtizedes működését ellenőrizhetik. Az erről szóló törvény ugyanis fölhatalmazta a Kehit a pénztárak működésének ellenőrzésére, a vagyonátadási folyamat átvilágítására. A Kehi honlapján olvasható az ellenőri álláslehetőség, e szerint július 15-i belépéssel keresnek munkatársakat, a jelentkezések elbírálásánál pedig előnyt jelent a magán- vagy önkéntes nyugdíjpénztári, banki működési vagy befektetéselemzési területen szerzett szakmai tapasztalat (Napi Gazdaság, 2011. június 1.).