A Századvég csak egy pénzmosoda - Mellár Tamás (frissített)

Azért jöttem el a Századvégtől, mert kiderült számomra, hogy a műhely csak egy pénzmosoda - mondta Mellár Tamás közgazdász a Népszabadságnak.
Napi.hu, 2014. október 31. péntek, 08:26

A közgazdász szerint az internet használatáért most is kell fizetni, s annak van adótartama is.

Miért rossz az internetadó?

Miért kellene rá kivetni büntetőadót? Ez nem alkohol vagy cigaretta, a nettől nem kell megóvni a fogyasztók egészségét. A netnek köszönhetően gyorsabban hozzájutunk az információkhoz. Ha ezt a szolgáltatást megdrágítjuk, akkor az azzal jár, hogy lassítjuk a gazdasági hatékonyságot és növekedést. Ráadásul a netadótól várt, 20-30 milliárdos bevétel a költségvetés egészét nézve nem tétel. Ha ezt a kormányzati körök nem tudják, akkor alkalmatlanok a munkájukra. És akkor is pancserok, ha nem tudják, hogy azok a gazdaságok a legversenyképesebbek, amelyeknek az infokommunikációs szektora a legerősebb - fogalmazott a konzervatív professzor, a KSH volt elnöke.

A Századvég Zrt. tiltakozik és perel
Mellár Tamás sarkos megfogalmazása kapcsán a Századvég Gazdaságkutató Zrt határozottan tiltakozik az ellen, hogy a szellemi műhely pénzmosoda lenne.

Keresztesi Péter, a Századvég kommunikációs igazgatója hangsúlyozta, hogy a társaság minden esetben a jogszabályoknak és a szerződéses kötelezettségeinek megfelelően végzi a munkáját. Emlékeztetett arra, hogy Mellár 2010. május 12-től 2011. március 31-ig állt a Századvég Gazdaságkutató alkalmazásában, amikor - a munkáltató kezdeményezésére - közös megegyezéssel távozott onnan. Ezalatt a Századvég egyetlen minisztérium részéről sem rendelkezett megbízással.

Mellár ellen a cikkben szereplő, teljességgel valótlan állításai miatt a Századvég Gazdaságkutató a jóhírneve megsértése miatt haladéktalanul peres eljárást indít - mondta a Napi.hu-nak Keresztesi Péter.

Orbán nem az a vezető, akinek tanácsot lehet adni

Egyszerűen rájöttem, hogy amit a Fidesz akar, abban nem vehetek részt. Több alkalommal beszéltem Orbánnal, és számomra világossá vált, hogy ő nem az a vezető, akinek tanácsot lehet adni, akivel lehet értelmesen beszélni. Amikor három-négy ember társaságában ki mertem jelenteni, hogy ne, haragudj, de ebben nincs igazad, akkor megállt a kés levegőben, Varga Miska rángatta a kezemet, hogy ne mondjak ilyet, és egyből látszott, hogy Orbán a kritikát abszolút nem tudja elviselni. Mostanra normális közgazdasági szakértő egy se maradt a kormányfő mellett - számolt be élményeiről Mellár.

Az egész Századvég csak egy pénzmosoda

Arra a kérdésre, hogy miért jött el a Századvég Gazdaságkutató Zrt. kutatási igazgatói posztjáról, Mellár azt mondta: "azért jöttem el, mert számomra kiderült, hogy az egész műhely csak egy pénzmosoda. Jöttek a megrendelések a minisztériumoktól, hogy csináljunk ilyen kutatást, meg olyant, én meg kutatási igazgatóként azt mondtam, hogy nem tudjuk megcsinálni, mert ehhez nem értünk. Ne törődj vele, mondták, akkor is meg kell csinálni, valamit kaparjatok össze, aztán majd úgy is ki fogják fizetni. Akkor döbbentem rá, hogy én csak aláírni kellettem. A minisztérium utalja a pénzt, én aláírom, s a miniszterelnök tanácsadói fölveszik nálunk a nagy pénzt, miközben nem végeznek érdemi munkát. Azért kaptak nálunk pénzt, merthogy tanácsadóként nem tudták őket kifizetni. Azóta az összes ember, akit én vittem a Századvéghez, eljött onnan, mert látták, hogy nincs szükség igazi szakmai munkára."

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2014.11.01 12:46

@oligomer: Nem vonta vissza, csak késlelteti.
S máris belengetett egy újabb felesleges konzultációs levélbomba-hadjáratot.

Amúgy van még különadó abban a törvényben szép számmal.

ön most annak örül, hogy nem 100 új adó lesz, csak 99... Gratula!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.11.01 11:33

@Fricibacsi2: Frici, csak ezt emelném ki a bemásolt idézetéből:

"Az internetadó ügye után még nőhet is Orbán Viktor népszerűsége, vélte Lánczi Tamás a kormányközeli Századvég politikai elemzője..."

Ha maga az én közeli "valakim" lenne, akit én etetek, itatok, szállásoltatom, sőt nőt is én fizetnék magának, akkor az lenne a minimum, hogy fényezne a nyilvánosság előtt minden körülmények között. Mert ha rájönnék, hogy semmi hasznom magából, és feleslegesen dobálom ki magára a sok pénzt, hamarosan éhen-szomjan maszturbálhatna egy híd alatt a hideg éjszakában.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi2, 2014.11.01 07:59

@ZalanIvan:
"Orban a netadoval olyan gyomrost vitt be maganak amibol nem lesz egyszeru neki felegyenesedni. "

"Az internetadó ügye után még nőhet is Orbán Viktor népszerűsége, vélte Lánczi Tamás a kormányközeli Századvég politikai elemzője péntek este a köztévé műsorában. Szerinte Orbán azzal, hogy visszavonta az adót, tulajdonképpen politikai gesztust gyakorolt, ami hozhat is a konyhára.
Lánczi úgy vélte, a miniszterelnök bölcs döntést hozott az internetadó visszavonásával, ezt azonban nem tudta volna megtenni, ha nincs meg a megfelelő politikai ereje."
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oligomer, 2014.11.01 07:51

@ZalanIvan:
Külföldről nagyon okosakat tudsz írni! Gyere Magyarországra és itt légy ellenzéki.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2014.11.01 07:07

Orban a netadoval olyan gyomrost vitt be maganak amibol nem lesz egyszeru neki felegyenesedni. Megerdemli mert semmilyen szakmai,tarsadalmi egyeztetes nem elozte meg. Gyava modon a pribekjeire hagyta a lebonyolitasat,azok meg ahanyszor megszolaltak annyiszor mondtak mast. Azokat is sikerult megjobban lejaratnia. Aztan elojott Svajcbol,mint az igazsagos Matyas kiraly es hosiesen megmentette -atmenetileg- a nepet Orban Viktor atgondolatlan hulyesegetol. Az "oligomerek" - akikbol egyre kevesebb lesz szerencsere - meg is tapsoljak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html