A tisztességes kormányzásért tüntetett a Milla

Magyarországon a demokrácia és az alkotmányosság fundamentumai összetörtek, és óráról órára mállik szét a szabad élet minden kelléke - mondta Majtényi László alkotmányjogász a Milla vasárnap délutáni, a budapesti Kálvin téren tartott demonstrációján.
MTI, 2013. március 17. vasárnap, 18:45
Fotó: Napi.hu

Az Egymillióan a magyar sajtószabadságért, ismertebb nevén a Milla egyesület a március 15-én a rendkívüli időjárás miatt elmaradt rendezvény helyett szervezett vasárnapra a tüntetést a "tisztességes kormányzásért". Az "Azért a víz az úr" mottóval meghirdetett demonstráción Tamás Gáspár Miklós a határon túli, kettős állampolgárságú magyarokat arra hívta fel, ne szavazzanak jövőre esedékes választáson. Úgy fogalmazott, "kedves kisebbségi magyarok, ne szavazzatok, kedves magyarországi magyar demokraták, gondoljátok meg, nem kellene-e inkább bojkottálni ezt a választást, amelynek az eredményét előre megírták".

Elmondta, úgy látja, ha mégis részt vesznek a választáson, azzal a mostani kormány "további 4, 8, 12, 16 esztendejét" legitimálják. Véleménye szerint inkább "alternatív" megoldásokon kellene gondolkodni, ezek között sztrájkokat, népszavazásokat, tömegtüntetéseket, békés, erőszakmentes eszközöket említett. Tamás Gáspár Miklós szerint a határon túli magyarok kettős állampolgársága arra szolgál, hogy "előállítsák a kék cédulák százezreit".

A filozófus szerint a tüntetéseken már nem csak kérdésekre, hanem válaszokra is szükség van. Példaként említette az ELTE Bölcsészettudományi Karán a napokban kihelyezett felirat: "Zsidók, az egyetem a miénk! üdvözlettel a magyar hallgatók". Közölte, ő erre azt a választ adja: "Kedves nyilasok, az egyetem mindenkié! üdvözlettel a magyar baloldal".

Tamás Gáspár Miklós szerint a demokratikus ellenzéki pártoknak ott kellene hagyniuk az Országházat, hogy "ne szolgáljanak fügefalevéléként a zsarnokságnak", és csatlakozniuk kellene a civil társadalomhoz. "Gyertek ki az utcára és akkor nem lesz ellentét a független politikai mozgalmak és a politikai pártok között".

"A demokrácia és az alkotmányosság fundamentumai összetörtek"

Majtényi László alkotmányjogász arról beszélt, úgy látja, Magyarországon a demokrácia és az alkotmányosság fundamentumai összetörtek, és óráról órára mállik szét a szabad élet minden kelléke. Szerinte "Magyarország 2013. március 15-én még nem diktatúra, de az állásra már van jelentkező".

Azt hangoztatta, olyan országban akarnak élni az emberek, "amelynek az alkotmánya az alkotmányos jobboldal és az alkotmányos baloldal közös műve". Elmondta, tudomása szerint Áder János államfő már aláírta az "alkotmányosság megszüntetését jelentő negyedik módosítást".

Az 1848 márciusi forradalom követeléseire utalva arra hívta fel a figyelmet, hogy az akkor megfogalmazott 12 pont mindegyike alkotmányos követelést fogalmazott meg. Ma mi is alkotmányt követelünk - fűzte hozzá Majtényi.

A rendezvényen több civil szervezet képviselője is felszólalt. Antoni Rita, Nők Lázadása csoport nevében egyebek mellett női kvótát, nőjogi ombudsmant, abortusz-szabadságot és a párkapcsolati törvény megalkotását követelte.

Nagy Ferenc, a Börtön helyett lakhatást csoport aktivistája a szervezet "szociális 12 pontját" olvasta fel. Ezek közé sorolta, senkit ne lehessen büntetni szociális helyzete miatt, valamint azt, hogy az aluljárókat "mindenki arra használja (..), amire csak akarja, egészen addig, amíg nem sérti kifejezetten valaki más ugyanezen jogát, és nem tesz kárt a köztulajdonban".

Setét Jenő, az Ide tartozunk roma közösségi hálózat aktivistája egyebek mellett arról beszélt, hogy a cigányok valamennyi magyar szabadságharcban részt vettek, ám róluk nem emlékeznek meg a magyar közoktatásban. Az 1848-as követeléseket idézve a törvény előtti egyenlőséget hiányolta, példaként említve, hogy "Kelet-Magyarországon letöltendő büntetés jár azért, amiért Nyugat-Magyarországon megrovás vagy figyelmeztetés". Felvetette azt is: "testvéri dolog-e uszítókat kitüntetni, államilag elismerni?"

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke azt mondta, nincs még egy olyan ország a világon, ahol eredményes lehet az oktatási rendszer, ahol "főokosok a főokos-központból" határozzák meg, hogy kinek mikor milyen képzésre van szüksége. "Nem kell retro oktatásirányítás, nem kell kinyilatkoztatás" arról, milyen szakmákat kell támogatni - mondta, hozzátéve: azt a képzést kell támogatni, amiből az ember el tudja tartani a családját, ahhoz pedig hogy erre képes legyen, piacképes munkahely kell, nem pedig közmunkahely.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2013.03.18 20:16

Úgy mellesleg föltünt már az az apróság a nagy politikai elemzőknek, hogyha a Milla+Mszp+DK+LMP ből kiváltak megnyerik a választást akkor itt Fidesz jobbik kormány lészen :-DDDD

(mert arra ugyebár van elvi esélyük, hogy a Fideszt beelőzzék arra meg nincs gyakorlati esélyük, hogy a Fidesz + a jelenleg 8% körüli jobbik koalícióját megakadályozzák )

Szóval van még út a pokolba lefele 2014 után is gyerekek !!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.18 13:22

@kibic2014: ...az UFÓ az ,aki magyarul ír ,és beszél ,de ennél több nem köti az országhoz ,a magyarsághoz ....,egyébként Csurka István használta először a kifejezést 15-20 éve ..."magyarul beszélő UFÓ-nak" hívta főleg az akkori SZDSZ -es csürhét...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.03.18 13:19

ilyen adórendszert akar a milla?

Milyen családpolitikát akar milla?

Milyen rendőrséget -rendet akar a milla Borsodban,Szabolcsban,Nógrádban,Somogyban,Baranyában?..

Mit tenne a milla az 1 millió iskolázatlan ,szakma nélküli romával?

Mit tenne az egészségüggyel?

Mit tenne a devizahitelesekkel?

Hogyan kezelné a 20 000 000 000 000 ft államadósságot?

Mi legyen a megszállt területeken élő magyarokkal ?

Mit szól a magyar verésekhez a milla?...

Mit tenne a milla a kkv-szektorral?...

..stbstbstb...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kibic2014, 2013.03.17 21:37

@smithron: Nem esett rosszul, a te szegénységi bizonyítványod volt. A baromságot általánosságban az írásaira értettem, ez a véleményem. Ez egyelőre még egy ilyen ország, ahol ki lehet nyilvánítani.

Ja, még az UFÓzásra, amit meg nem értek, milyen képzavart akar ezzel megjeleníteni.

Azt elárulnád, hogy mivel hazudoztam?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

smithron, 2013.03.17 21:30

@kibic2014:" @szkiita: a többi baromságod mellett ".....

Nem szép dolog hazudni. Azzal kezdted, hogy baromságnak minősítetted, amit írt.

Én nem szoktam durváskodni, csak annak csapok oda, aki mocsok módon nyilvánul meg.

Ugye, milyen rosszul esik, ha durván válaszolnak???? Máskor nem baromságozz és nem bántalak. Remélem, érted.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html