Idén januárban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,6 százalék volt, 2008. januárhoz viszonyítva az árak 3,1 százalékkal növekedtek - jelentette a KSH. Éves összevetésben az inflációt az üzemanyagok, az idényáras élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek árcsökkenése fékezte a leginkább, míg a sertészsír és -hús, az étolaj és a vezetékes gáz jelentős drágulása ellentétesen hatott.
 

Egy hónap alatt - 2008. decemberhez viszonyítva - az élelmiszerek árai 2,2 százalékkal emelkedtek. Növekedett az idényáras élelmiszerek, azaz a burgonya, friss zöldség, gyümölcs (13,1 százalék), a sajt és a gyümölcs, zöldséglé (3,7-3,7 százalék), valamint az étolaj (2,9 százalék) ára. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,8 százalékkal drágultak. Átlag feletti áremelkedés volt megfigyelhető a szeszes italok, dohányáruk (1,1 százalék), valamint a szolgáltatások (0,9 százalék) esetében. Ez utóbbin belül a postai szolgáltatások árai 6,8, a helyi tömegközlekedés díjtételei 5,6, a szemétszállításé 5,2 százalékkal növekedtek. A tartós fogyasztási cikkek (0,5 százalék) és a háztartási energia (0,4 százalék) árai átlag alatt drágultak. A ruházkodási cikkek (5,0 százalék) és az egyéb cikkek (0,7 százalék) körében árcsökkenés volt megfigyelhető, ez utóbbin belül a járműüzemanyagok ára 3,9 százalékkal csökkent.


Tizenkét hónap alatt, 2008. januárhoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 4,6 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágult a sertészsiradék 43,2, a rizs, hántolmányok 24,1, a sertéshús 15,2 és az étolaj 12,2 százalékkal. Árcsökkenés következett be az idényáras élelmiszerek (12,6 százalék) esetében. A háztartási energia átlagot meghaladó 18,5 százalékos áremelkedésén belül, a vezetékes gáz ára 41,5, a távfűtésé 16,0 százalék százalékkal nőtt. Az átlaghoz képest nagyobb mértékben (5,1 százalék) drágultak a szeszes italok, dohányáruk is. A szolgáltatások esetében bekövetkezett 3,1 százalékos áremelkedés az átlaggal megegyező volt, a szemétszállítás 11,3, a helyi tömegközlekedés 6,7 százalékkal drágult. Árcsökkenés következett be az egyéb cikkek körében (4,6 százalék), ezen belül a járműüzemanyagok ára 19,3 százalékkal csökkent. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 0,1 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint egy évvel ezelőtt.