A Vértesi Erőműnek van jövője?

A Vértesi Erőmű (VE) meglévő négy blokkja mellé egy ötödiket kellene építeni, amelyben biomasszát és válogatott hulladékot égetnének el, ezzel 2014-ig gazdaságosan működhetne a létesítmény - állítja Takács Károly, az erőmű egykori vezérigazgatója.
NAPI, 2009. július 30. csütörtök, 18:55
Fotó:

Takács Oroszlányban sajtótájékoztatót tartott Lázár Mózessel, a Fidesz energetikaügyi szakpolitikusával közösen, ahol arról számolt be: elkészült egy tanulmány a fejlesztésről, amely szerint egy új blokkal megmenthető lenne a VE - írta az MTI-Eco.

Takács 1998 és 2002 kötött állt a cég élén, irányítása alatt kezdődött meg az erőmű 2014-ig szóló, 20 milliárd forintos élettartam-növelő beruházása. Gazdasági értelemben a társaság jelenleg csődben van, viszont a kormány - foglalkoztatáspolitikai indokkal - életben akarja tartani még egy ideig. A júniusban hozott kormányhatározat szerint tovább működtetik az erőművet tulajdonosi eszközökkel, a veszteségek minimalizálásával, valamint a bányászati szerkezetátalakítási program támogatásának meghosszabbításával.

A társaság finanszírozását az MVM Zrt. biztosítja, azonban az erőműnek hatékonyságnövelő programot kell kidolgoznia a veszteségek csökkentésére. Megkezdik a szénfillérként ismert, szénipari szerkezetátalakítási támogatás 2010 utáni meghosszabbításának előkészítését is - a VÉRT e formában jelenleg évi 7 milliárd forint támogatást kap.

A VE júliusi közgyűlésén a veszteségek miatt a társaság alaptőkéjét 9,7 milliárd forintról 0,5 milliárdra szállították le.

A GKI Gazdaságkutató július 20-án ismertetett elemzése szerint azonban bár a VE működési engedélye és élettartama 2020-ban jár le, addig akár 134 milliárd forint veszteséget okozhat a mostani állapot fenntartása, ráadásul az erőmű által termelt áramra nincs is szüksége a nemzetgazdaságnak. Így szimplán gazdasági szempontok alapján azonnal bezárandó lenne az erőmű.

HOZZÁSZÓLÁSOK