A visszaigénylők sietnek a bevallással

NAPI Online, 2006. április 5. szerda, 08:40
Fotó:

Az önbevalló magánszemélyeknek csaknem a fele már benyújtotta szja-bevallását az adóhatósághoz március végéig, a 31-i állapot szerint 995,9 ezer bevallást dolgozott fel a hatóság - tudtuk meg az APEH sajtóosztályától. Ez 276 ezerrel több, mint amennyi bevallást 2005. március 31-én nyilvántartott az APEH - az szja-számadások beadásának határidejét tavaly tolták ki május 20-ára, idén legkésőbb május 22-ig kell postára adni a bevallásokat.

Az elmúlt évhez képest tapasztalt többlet nagyrészt a visszaigénylő pozícióban lévő bevallók nagyobb számának tudható be: március 31-ig a közel egymillió beérkezett bevallás közül több mint 520 ezer esetben igényelnek vissza, míg egy évvel korábban 351 ezer visszaigénylőt tartottak nyilván. A hatóság eddig mintegy 324,2 ezer adózónak fizetett vissza szja-t, 20 milliárd forint összegben (tavaly ilyenkor 13,1 milliárd forint volt a visszautalt összeg). A visszaigénylés beérkezésétől az APEH-nek 30 napot ad a jogszabály a jogosan kért összeg kiutalására, a visszaigénylési időszak március 1-jén kezdődött.

Az adózók időzítési szokásai ennek megfelelően nem sokat változtak: a bevallások zöme a szezon elején, illetve nagyobb része annak végén érkezik be az adóhatósághoz - a március végéig regisztrált közel egymillió bevallás kétharmada már március 3-án az APEH-nél volt. A visszaigénylést beállító bevallásoknak mintegy 0,7 százalékát ellenőrizte a hatóság kiutalás előtt, így 11,1 milliárd forintnyi adókülönbözetet tárt fel és 9,3 milliárd forintot tartott vissza.

HOZZÁSZÓLÁSOK