Ab: aggályok az előzetes választási regisztráció körül

Az Alkotmánybíróság (Ab) pénteki határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés túllépett a jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak, ezért a kifogásolt rendelkezéseket - köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat - e formai hiányosságok miatt megsemmisítette.
MTI, 2012. december 28. péntek, 11:47
Fotó: Napi.hu

Az Alkotmánybíróság az MTI-hez elküldött közleményében felidézte: Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa kezdeményezte, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálja meg az alaptörvény egyes átmeneti rendelkezéseinek alkotmányosságát. Az ombudsman indítványában kifejtette, hogy a támadott rendelkezések túllépnek az alaptörvényben az Országgyűlés számára adott jogalkotási felhatalmazás keretein, ezért megsemmisítésüket kérte.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy az alaptörvény záró rendelkezéseinek 3. pontja arra hatalmazta fel az Országgyűlést, hogy az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezéseket alkotmányozóként fogadja el. Az átmenetei rendelkezések több mint kétharmada azonban nem a korábban hatályos alkotmány és az alaptörvény közötti átmenetet rendező előírás, hanem hosszabb távra szóló, általános rendelkezés - állapította meg az Ab.

Mint kifejtették: az alaptörvényben megállapított, a jogalkotásra vonatkozó formalizált eljárási szabályok betartása alapvető alkotmányos követelmény, ezért az Alkotmánybíróság gyakorlata szerint e szabályok betartását akkor is vizsgálja, amikor az Országgyűlés alkotmányozóként nyilvánul meg. "A jogalkotásra adott felhatalmazás kereteinek túllépése pedig olyan súlyos eljárási szabályszegést jelent, amely a jogszabály közjogi érvénytelenségének a megállapítását és a jogszabály megsemmisítését vonhatja maga után." Az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések megalkotására szóló felhatalmazást az alaptörvény tartalmazza, ám e keretek túllépése az így megalkotott szabályok semmisségét jelenti: azokat úgy kell tekinteni, mintha létre sem jöttek volna - áll a közleményben.

Az Alkotmánybíróság a megsemmisített rendelkezések tartalmának alkotmányosságát nem vizsgálta, a részleges közjogi érvénytelenség kimondására formai szempontú vizsgálat alapján került sor - hangsúlyozták. A testület kiemelte: "két évtizedes töretlen gyakorlatának megfelelően" az alaptörvény egyetlen rendelkezését sem vette tartalmi vizsgálat alá, nem az alaptörvény rendelkezéseit semmisítette meg, hanem az Országgyűlést alkotmányozóként is kötelező jogalkotási szabályok megsértését állapította meg.

Az Alkotmánybíróság megjegyezte: ennek megfelelően tartalmilag nem vizsgálták az előzetes választási regisztrációra vonatkozó rendelkezéseket, ezeket is formai, eljárási okokból semmisítették meg. A regisztrációval kapcsolatban a választási eljárási törvénybe foglalt rendelkezések érdemi vizsgálata a köztársasági elnök előzetes normakontroll iránti indítványa alapján folyamatban van, a döntés az ügyben január elején várható - írták. Mint kifejtették: az Alkotmánybíróság nem semmisítette meg az alaptörvényhez kapcsolódó azon átmeneti rendelkezéseket, amelyek megfeleltek az alaptörvényben foglalt felhatalmazásnak.

Közölték: az alaptörvény védelme érdekében a testület a határozatban több alkotmányos követelményt fogalmazott meg az alaptörvény módosítására és kiegészítésére vonatkozó eljárást érintően. Ezek közül kiemelten is fontosnak tartja az Alkotmánybíróság, hogy az alaptörvény egységes jogi dokumentum, így valamennyi módosításának és kiegészítésének szerkezetileg és tartalmilag is koherens módon be kell épülnie az alaptörvénybe. Az alaptörvény szabályozási tárgykörébe tartozó nem átmeneti rendelkezések nem jelenhetnek meg az alaptörvényen kívül elhelyezkedő önálló jogszabályban és annak módosításaiban.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2013.01.01 13:01

@rigolya: Viszont a nyugdíjas jobban mozditható,szervezhető,mint egy agymosott.
Más itt írkálni,hajrá Fidesz,hajrá Matolcsy,és más elmenni regisztrálni.
Nyugdijasokat buszra ültetik beviszik és kész.De mi lesz az agymosottal,azt hová viszik???Bár lenne egy tippem ......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.01.01 12:44

@Zodiakus: Azért valószínű, hogy a regisztrációval még több öreg és vidéki nem fog foglalkozni. Az öregek száma, aránya nő, ők pedig inkább mszp-szimpatizánsok. Ellenük lett a regisztráció kitalálva.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.01.01 12:43

@szkiita: "egy csomó suk -sükölős "kis kádár "elment szavazni ,és az ország tönkre ment 8 év alatt..."
Kedves NAGY MAGYAR barátom!
Ők is honfitársaink,vagy esetleg inditsunk vonatot valohová velük megtöltve???
Az ország nem nyólc év alatt ment tönkre.Loptak,elötte is,akkor is,és most is.Ez igaz a rossz,nem átgondolt intézkedésekre,kormány döntésekre is.
Kis kádár az milyen???Jobb vagy rosszabb mint a pöttöm orbán,zsebi fletó???
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2013.01.01 12:30

Most már a Fidesz is kihátrálna,ha tudna nagyobb presztis veszteség nélkül.
Változott a szavazói bázisuk.Pontosabban csökkent.
Eddig két szavazói táboruk volt.Az egyik az a 30-45 éves felkapaszkodó,az egy kulcsossal jól járó aki fél hogy ha nem a Fidesz ner elveszti adó kedvezményét.De a fidesz kormányzása viszon bizonytalanságba taszította vállalkozását,egzisztenciáját,munkahelyét,családja jövőjét.Tehát elbizonytalanodott.Elmegy regisztrálni,de hogy kire szavaz ...???Az kérdés.
A másik az agymosott.(itt is van bőven)Akinek nem tud olyan rossz dolgot,gazdasági baklővést csinálni a Vezér hogy ne adná életét a Fideszért.Viszont ez a réteg nem igazán szeretne,vagy tud elmenni regisztrálni a vállasztásokra.Most ha ezek kimaradnak a szavazásból ....akkor totál bukta!
Tehát már a Fidesznek nem is lenne rossz ha az Alkotmánybiróság kidobná az egészet.Rájuk verné az egészet és ....és jónapot!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

brunn, 2012.12.31 18:36

Az előző hozzászóláshoz:
A suk-sükkölős emberek is magyarok. Sőt, sokan közülük igaz magyarok is, nem holmi nemzetáruló fajták. Semmiféle diszkrimináció, semmiféle választásból való kirekesztésük, távol tartásuk sem emberileg, sem alkotmányosan, nem indokolható. És csak nagyon sötét (zavart gondolkodású) emberek fejében fordulhat elő, hogy az említett népesség mszp-szdsz-es. Az persze elő fordulhat, hogy sok más nem suk-sükkölős emberrel együtt nem az isteni Orbánra és paaartjaaara szavaznának.
Én pl. sem nem sukkolok, sem nem sükkölök, sőt még "fejér megyei" tájszólásom sincs, de véletlenül sem szavaznék egy távolról sem őszinte, zavart gondolkodású, hatalomittas, a nemzetét és még a választóit is eláruló, becsapó vezetőre és pártjára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html