Abban bízik az MNB, hogy Ön sokat költ

A következő két esztendő egyik legfontosabb előrejelzési eleme, hogy miként alakulnak a háztartások kiadásai - mondta Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank elemzési igazgatója az M1 szerda reggeli műsorában.
MTI, 2015. július 1. szerda, 08:43
Fotó: Napi.hu

Az elemzők idén és jövőre is a foglalkoztatottság két-két százalékos javulásával számolnak, a munkanélküliség pedig 2016 második felére hat százalék alá is csökkenhet, így magasabb bérek és alacsony infláció mellett emelkedhetnek a reálbérek - sorolta Virág Barnabás.

Hozzátette, ez a fogyasztás három százalékos emelkedését hozhatja, ilyen ütemet pedig utoljára 2005-ben mértek, csakhogy egy évtizeddel ezelőtt ennek alapja "egy fenntarthatatlan költségvetés és egy dinamikus eladósodási pálya volt".

A másik kérdés a háztartások hitelállománya lesz, de mint mondta, tartozásaikat a családok a válság kitörése óta jelentősen leépítették, így ez mind több háztartásnál "egyre kevésbé jelent korlátot a lakossági döntésekben".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

hunorti, 2015.07.01 10:47

..nő a fogyasztás ....,és nem korlátlan hitelből ..,mint 2002-2010 között ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html