Adókedvezmény jár az államadósság csökkentéséért

A nemzetgazdasági miniszter benyújtotta az országgyűlésnek az államadósság elleni alapról szóló kormányjavaslatot.
NAPI, 2011. április 22. péntek, 17:49
Fotó:

A személyijövedelemadó-alapot csökkenti, a társasági adónál pedig költség lesz az az összeg, amelyet az Összefogás az Államadósság Ellen Alapba fizet be a magánszemély vagy a cég. Az erről szóló törvényjavaslatot Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken nyújtotta be a parlamentnek. Az előterjesztés sorba veszi az adókat, és meghatározza ezeknél az alapba befizetett összeg utáni kedvezményt - adta hírül az MTI.

Az szja alapja csökkenthető az alapba történt befizetéssel. Az adóalapot úgy kell meghatározni, hogy az összevont adóalapból le kell vonni a családi kedvezményt és hozzá kell adni a külön adózó jövedelmek adóalapját. Amennyiben az adott évben nem elég az adóalap a kedvezményhez, úgy legfeljebb további négy év kedvezménykerete is felhasználható erre a célra - áll a javaslatban.

A társasági adónál költségnek számítana az alapba történt befizetés. Az egyszerűsített vállalkozói adónál (eva) az összes bevételt csökkentené a befizetés. Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulással (echo) adózóknál az echo-alapból vonható majd le a kedvezmény, de csak csökkentett mértékben. Például ha az echo adója 15 százalék, akkor a befizetés 63,3 százaléka vonható le. A 9,5 százalékos echo-alap után vonható le a befizetés egésze; itt is átvihető a levonási jog legfeljebb négy adóévre a javaslat szerint.

Az szja 1 százalékáról való rendelkezés kibővül azzal, hogy az első, a civil szervezeteket illető 1 százalék felajánlható az alapnak is. A kedvezmények már az alapnak 2011-ben adott támogatások után is járnak, ha a Ház elfogadja az előterjesztést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Zodiakus, 2011.04.24 08:43

Ennyire sz@rban vagyunk hogy már tarhálni kell a pénzt?Kevés volt a magánnyugdíjak "beállamosítása"????
Értem én!A fogyasztási adót már nem növelhetjük,mert így is maximális.A minimálbéreket,mert a félország lassan ezen van,nem terhelhető tovább.Az üzemanyagon meg már az adó adójának adója is rajta van.Bár még lehet rá kitalálni valami új adót.(Ebben jó "szakemberek" vannak az országban.A vállalkozók ugyan miért fizetnének ide be???Hát a rendes adót se rendesen.(csak egy példa a szlovák rendszámú autók.No,ezzel is mi van?Belement a kormány "durrbelebummm",aztán a nagy semmi.Lapítás van.)Őszintén.Egy vállalkozásnál sokkal fontosabb dolgokra kell a pénz mint holmi államadósság csökkentésre.Egyszerűbb,és több hasznot hozó dolog korrupcióba,lefizetésbe befektetni,hisz ebből lesz a pénzes meló, mint holmi adókedvezmény miatt perkálni az államnak.
Persze lehet hogy én látom rosszul,és tele van az ország új Széchenyiékkel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.04.22 23:24

Ezt az adót gazdag baloldai politikusoknak találták ki.
Ők nyilván nem értenek egyet azzal, hogy akinek mondjuk havi 100 millió a jövedelme, ugyanazon adókulccsal adózzon mint egy minimálbéres.
Az állam most lehetővé teszi számukra, hogy többet fizessenek, főleg azért, mert nem kis szerepük volt abban, hogy így eladósodtunk ! Vagyis nem dumálni köll ezentúl, hanem virítani a lóvét !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html