Adósságcsapda felé tart a magyar gazdaság

Az államadósság/GDP arány a belátható jövőben sem fog javulni. A gyenge forint pedig nem növelte az export jövedelmezőségét és a cégek helyzetét.
Napi Gazdaság, 2013. szeptember 27. péntek, 11:15
Fotó: Napi.hu

A magyar lemaradás egyik legfontosabb oka az eladósodás - állapította meg Mihályi Péter, a Pannon Egyetem egyetemi tanára a Magyar Közgazdasági Társaság vándorgyűlésén a gazdaságpolitikai szekcióban tartott előadásán Békéscsabán. Úgy látja, hogy az utóbbi bő két évtizedben minden pénzügyminiszter trükközött a költségvetéssel, annak kímélése érdekében sok tételt nem számoltak be. Bár a politikusok jót akarnak és ezért hitelt vesznek fel, ezzel csak tovább rontják a helyzetet és mindig nagy baj lesz belőle - jegyezte meg.

Véleménye szerint Magyarország nagyon könnyen beleleshet egy adósságcsapdába. Eközben pedig az adósság elleni küzdelem folyamatosan visszahúzza az országot, mert törleszteni kell. A küzdelem ellenére a mutatók többsége stagnál, néhány pedig romlik. A közgazdász szerint az igazi probléma a magánszektor eladósodása, miközben erre kicsi hatása van a kormányzatnak. Összességében pedig úgy látja, hogy az államadósság/GDP arány a belátható jövőben sem fog javulni.

Az adósságcsapda egyik következménye, hogy a hazai reál eszközárak esnek vagy stagnálnak húsz éve: részvényárak a BÉT-en (dollárban), lakásárak, termőföld, műkincs és használt gépkocsi egyaránt - jegyezte meg Mihályi. Továbbra is a nagy bajban lévő országok csoportjába tartozunk, magas reálkamatot fizetünk - jóval a gazdasági növekedési ütemét meghaladó mértékben - tette hozzá előadásában.

A gyenge forint nem segíti az exportőröket

Bolyonganak a Magyarországon működő cégek, 2008-as eredményükből nem következik a 2011-es - mondta Reszegi László, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi tanára egy nagyobb vállalati kutatás alapján. Az analízis egyik fő eredménye, hogy az export nem determinál a sikerre: a magas exporthányad a kiugrók, az élenjárok, a derékhad és a sereghajtók körében alig különbözik- azaz amikor a magyar kivitel bővül, annyi történik, hogy az exportáló cégek többet exportálnak. A forintleértékelés eredményét a cégek beáldozták az exportvolumen tartása érdekében, a belső piac ugyanis eközben sokat csökkent. Így a gyenge forint nem növelte az export jövedelmezőségét, azaz nagy volt a hatékonyságvesztés - állapította meg Reszegi.

Néhány tanulságot is megfogalmazott a gazdaságpolitika számára: egyrészt a piac működik, a tankönyveknek igazuk van. Ha nincs piac, a cégek nem ruháznak be, másrészt a cégek számára inkább kereslet kellene, nem tőke, harmadrészt alacsony hozamok mellett nincs beruházás. A következtetések szerint a gazdaság felrázásához egy kis infláció jó lenne, mivel a cégeket nem segíti a gyenge forint, ráadásul nincsenek tömegesen exportképes vállalkozások. Tanulságok a cégek számára, hogy kicsi az ország, ezért a növekedéshez exportsiker kellene, miközben az alapvetően a a vállalattól függ; a hatékonysági hiányok jó része menedzsmentproblémákból származik; továbbá a cégek fölötti többségi/családi ellenőrzés hosszú távon csapda lehet.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2013.09.29 15:40

@zsolt5: Na akkor sorban. ÁFA kontra ingatlanadó, ez volt a téma.
SZJA-ról még nem beszéltem (most, régebben többször is). A több kulcsot én is támogatom - természetesen nem a régi formájában ahol 0%, 18% és 36% kulcsok voltak. Az adójóváírást Te biztosan a legigazságosabb módnak tartottad ezek szerint az 1,7 millió fölötti 36%-kal. Hát rohadtul nem volt az! A mostani igazságosabb, de szociálisan nem szolidáris.

A lakást amit vásároltam 29.900 e Ft volt bruttóban, de az építési Vállalkozó 4.000 Ft/m2 bruttó anyagárig vállalta a hidegburkolatokat míg 3.000 Ft/m2 bruttó árig a melegburkolatot, 1 db átfolyós Beretta cirkót adott volna a lakásba, belső ajtókat 50.000,- Ft/db árig, 1 kádat adott volna és 1 db zuhanyfülkét 100.000,- Ft-ig, külső tartályos WC-t, nem ajánlott klímát, riasztót, külső tárolót, +1 kocsibeállót, redőnyt stb. Én ezért megvettem a burkolóanyagokat, ajtókat, kabint, tárolós kazánt és mindent pluszban amit akartam (kb. szerkezetkészen kaptam a lakást). Az én lakásom beker ára így 37.000-37.500 e Ft környékére ugrott,míg az ugyanolyan m2-es szomszédomé maradt a 29.900 e Ft - neki ugyanis "megfelelt" minden abban a minőségben amit az építtető ajánlott. Ezzel azt akarom kifejezni, hogy bár 2 db "azonos" lakásról van szó az ingatlanadó szempontjából, a valóságban egyáltalán nem.
Nem fizettem ingatlanadót mivel nem 100 milla feletti az ingatlanom. Viszont építményadót a telephelyem után fizetek, mint a katonatiszt évi 1.800 e Ft-ot. Ott sem volt korrekt az önkormányzat által kivetett adó, meg is támadtuk a végzésüket és el is fogadták a fellebbezésünket! Ennyit a nagyszerű korrekt ingatlan nyilvántartásokról 3 év elteltével nem igaz már semmi belőlük.
Lehet, hogy Önző vagyok, de az ÁFA-nál igazságosabb, korrektebb adót nem tudok elképzelni!
Az anyagi helyzetem meg maradjon a magánügyem, biztosan te sem szeretnéd ha a zsebedben turkálnék! :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

andras_h, 2013.09.29 09:19

@zsolt5: " fizetett 2 %-al több adót, neki a kiadásai is 2%-al nőttek az új ÁFA-val, míg a magas jövedelmű, aki fizetett 38 % adót kapott 22 % kedvezményt"
Egy pillanat. Az nem kedvezmény, hanem már nincs aránytalanul kirabolva. Más szóval nem büntetik a sikerességet. Nem sok pozitívumot tudnék mondani az Orbán kormányról, de ez kétségtelenül az egyik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zsolt5, 2013.09.29 09:03

hogy miért tarom az ÁFA mértékét és az SZJA-t igazságtalannak? Mert az, aki az egykulcsos rendszer előtt alacsony jövedelmű volt fizetett 2 %-al több adót, neki a kiadásai is 2%-al nőttek az új ÁFA-val, míg a magas jövedelmű, aki fizetett 38 % adót kapott 22 % kedvezményt és ugyanúgy csak 2%-al nőttek kiadásai a magasabb ÁFA-val. (Egyébként a szuperbruttó miatt még ez sem egészen így volt)Itt pedig már sokat megvitatott kérdés volt, hogy ugyebár valószínűleg a többletbevételét nem arra költi, hogy havonta 10 kg kenyér helyett 20-at egyen meg, hanem sok esetben a többletbevétel igazán esetleg meg sem jelenik a magyar gazdaságban... Lehet itt arról beszélni, hogy aki gazdag, annak a fogyasztása csak kitolódik, majd egyszer elkölti, de nem azonnal, de mondd ezt el annak, akinek a havi 100 e-ből kell megélnie és nem tudja a fogyasztását "tologatni", hiszen ebből jó, ha megél. Egy társadalom ereje szerintem abban is nagyban lemérhető, hogy mennyire foglalkozik a gyengéivel (a gyenge egyedeit értem itt). A Borisz féle önző, csak "ÉN" beállítottságú emberek egyértelműen azt a rendszert fogják támogatni, ahol ő kizsákmányol, míg a másik senyved esetleg alatta. Fontosnak tartom elmondani, hogy szerencsére nem küszködök anyagi problémákkal, nem az irigység beszél belőlem, vagyoni helyzetemet igen jónak érzem, bár kiteregetni egy fórumon nem fogom. :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zsolt5, 2013.09.29 08:52

Szóval Borisz, a kérdés ismételten fel van téve, TE befizetted az ingatlanadót a luxusingatlanod után???
Hogy az én álláspontom is itt legyen, a 27 % ÁFA és 16 % egykulcsos SZJA igazságtalan. Az ingatlanadót megfelelő regisztrációs rendszer mellett igazságosnak tartom. Az, hogy ezt a rendszert 5 vagy 10 évente felül kell vizsgálni és addig esetleg az egyik többet, a másik kevesebbet fizetne, a rendszer kicsit gyenge pontjának találom, de olyan szabályokat amelyek az esetleg időközben felmerülő nagyobb változásokkal kalkulálnak lehetne nyugodtan hozni. Ugyanakkor tökéletesen működő rendszert eddig még sehol nem tudtak létrehozni, így ezt is el kellene esetleges gyengéivel fogadni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

zsolt5, 2013.09.29 08:48

Amit itt, a kommentek olvasása közben meg tudtam állapítani az az, hogy a fityesz valóban a gazdagoknak kedvez és a szegényektől vesz el, még mindig. Borisz1106 csökönyösen védi azt az álláspontját, hogy az ingatlanadó jogtalan és, hogy a 27 % ÁFA jogos, míg Rigolya éppen az ellenkezőjét állítja. Boriszrol kiderült itt, hogy állítólag vállalkozó, több ingatlannal, aki tehet bizonyára jómódú. Rigolya anyagi helyzetéről nem kaptam képet, de nem is igazán fontos, bizonyára nem vállalkozó, nem olyan jómódú, mint Borisz, de ez mindegy is. Viszont egy nagyon jó kép rajzolódott ki, hogy a kormány ÁFA- és ingatlannal kapcsolatos adózási szabályai valójában kiknek is kedveznek. Borisz, arra a kérdésre még nem adtál választ, hogy TE FIZETTÉL INGATLANADÓT AZ ÁLLÍTÓLAG SZÉP ÉS ÉRTÉKES INGATLANOD UTÁN??? Ez engem is érdekelne, mert kurvára "szimpi" tud az olyan lenni, amikor valaki próbál társadalmi igazságosságról vitázni, mikor ő maga is csak a jogait ismeri, de az esetleges kötelezettségeit nem. A vállalkozókat szivatják otthon rendesen, elismerem, de azért a nagyobbakat nem kell egyáltalán félteni, mert az nem lehet menedék és magyarázat arra, hogy én embereket foglalkoztatok, kenyeret adok nekik, így joggal nem vallok be ezt vagy azt, csalom el az országtól az adót. Éppen az ilyen hozzáállás és trükközés juttatta az országot oda, ahova.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html