Adószint-emelkedés várható

A személyi jövedelemadó tábla valorizációjának elmaradása valamint a kisadók összevonása miatt az adószint várhatóan emelkedik majd, bár a konvergenciaprogramban a GDP-hez mérten 0,3 százalékpontos csökkentést jeleztek a jövő évre - értékelte a parlament előtt lévő adócsomag várható hatását az MTI-nek Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst & Young adószakértője, az APEH volt elnökhelyettese.
NAPI Online, 2007. október 5. péntek, 09:45
Fotó:

Az adónem összevonással 50 milliárdos bevételnövekedést, az adójóváírás módosításával pedig 30 milliárd forint bevételkiesést ismert el a pénzügyi tárca, az szja tábla változatlanul hagyása ugyanakkor jelentősen növeli az adótömeget - mondta az adószakértő.

A feketegazdaság visszaszorítására tervezett intézkedések az adószakértő szerint nem rosszak, beleillenek a két-három éve indult intézkedés-sorozatba. Vámosi-Nagy Szabolcs egyetértett a bírságok maximumának emelésével is. Ez nem azt jelenti, hogy a legkisebb hiba esetén is a legnagyobb szankciót kell alkalmazni, vannak ugyanakkor olyan típusú szabálytalanságok, amelyek ezt megérdemlik - mondta. Az APEH szerinte eddig elég mértéktartó volt, az adóhivatal azonban állami szervezet, ezért vigyáznia kell, nehogy a ló túlsó oldalára essen.

Az adószakértő helytelennek tartja, hogy a személyi jövedelemadó tábla valorizálásáról teljes mértékben elfeledkeztek. Az adójóváírás a közepes jövedelműeknél körülbelül kiegyenlíti a valorizáció hiányát, a magasabb jövedelműeknél azonban nem - hívta fel a figyelmet.

HOZZÁSZÓLÁSOK