A Napi Gazdaság hétfői számának cikke

Korántsem biztos, hogy mindenki jól jár majd a kisadózók tételes adójával (kata). Az új adóval akár évi egy bevallásra is redukálható az adminisztráció, a havi rendszerességű adófizetés mellett azonban a katás vállalkozásnak alapesetben áfabevallást is kell készítenie − praktikusan negyedévente −, de alanyi adómentességet választva ettől megszabadulhat, ebben az esetben áfa nélkül számláz, vagyis a forgalmi adó sehol sem kerül elő az ügyletek során. Mivel a kormány is arra számított, hogy ezt a két elemet össze fogják kapcsolni a cégek és a vállalkozók, az alanyi mentesség bevételi határát ötről hatmillió forintra emelte a parlament.

Az alanyi mentességre, pontosabban a bejelentkezésre ugyanakkor más szabályok vonatkoznak, mint a katára. Míg ugyanis a katára bármikor, akár év közben is át lehet térni, az alanyi mentességgel nem így áll a helyzet: ezt csak egyszer, az év végén lehet választani, kivéve persze az új cégalapításokat. Vagyis aki idén a katás adóalanyiságát össze akarta kapcsolni az alanyi mentességgel, annak tavaly kellett ezt megtennie − erre az adóhatóság fel is hívta a figyelmet még a két ünnep között, bár kérdés, hogy ez eljutott-e az érintettekhez.

Lapunk kérdésére a NAV megerősítette, aki idén tér át a katára, az mindenképp áfaalany lesz és bevallást kell készítenie. Volt, aki egyáltalán nem is akart alanyi mentességet kérni, ez marginális esetekben megmagyarázható, zömmel azonban nem éri meg a katásoknak ezzel küzdeni. Természetesen aki idén lemaradt, az az év végén még áttérhet.

Mindezek alapján az év közbeni áttérés valószínűleg csak elvi lehetőség lesz hosszabb távon. Aki ugyanis inkább az egyszerűbb adózást választja, az nagy valószínűséggel az alanyi mentességgel is össze fogja ezt kapcsolni, így az év végével jelentősebb mozgások várhatók. Év közben is van értelme lépni, hiszen legalább az adó kisebb lesz, idén azonban − főleg az év elején − biztosan sokan lesznek, akik nehezményezik majd, hogy nem élhetnek az alanyi adómentességgel.

Az egyszerűsített vállalkozói adót (eva) választók némileg könnyebb helyzetben vannak, ők ugyanis nem áfaalanyok, csak az áttéréssel válnak azzá. Új áfaalanyként tehát akár év közbeni váltáskor is alapesetben választhatják az alanyi mentességet − függetlenül attól, hogy a vállalkozás már hosszú évek óta működik. Esetükben arra kell csak figyelni, hogy a katás áttéréssel együtt kell kérni az alanyi mentességet is, amit ugyanazon a nyomtatványon lehet megtenni.

Míg a katára bármikor át lehet térni, a kisvállalati adó (kiva) főszabályként december 20-ig válaszható. Mivel azonban a jogszabály véglegesen még karácsonyra sem készült el − a törvényt megszavazása után azonnal és többször módosították −, a kormány azt javasolta, hogy ezt a határidőt idén január 15-ig tolják ki.