December 20. és 31. között, valamint 2020. január 20. és 31. között több, adózási szempontból fontos dátum lesz, a szokásos bevallási időpontok mellett viszont több különleges, esetenként jogvesztő határidőre is oda kell figyelni - hívja fel a figyelmet a Mazars adótanácsadó.

Az időpontok között az egyik legfontosabb az Országonkénti Jelentési kötelezettség, amelynek 2019. december 31-ig ("CbCR"), a 2018-as üzleti évre vonatkozóan kell eleget tenni. Az adózók a fenti időpontig nyilatkozhatnak arról, hogy nem kötelezettek Országonkénti Jelentés benyújtására, és helyette melyik másik csoporttag teljesíti ezt a kötelezettséget, vagy önállóan jelentésre kötelezett társaságként, saját maguk nyújtják be ezt az adatszolgáltatást. Erre érdemes odafigyelni, hiszen az Országonkénti Jelentéssel kapcsolatos adatszolgáltatási, bejelentési, illetve változás-bejelentési kötelezettség elmulasztása akár 20 millió forintig terjedő mulasztási bírságot vonhat maga után - figyelmeztet az adótanácsadó cég.

A 2018-ban keletkezett áfalevonási-jog érvényesítése

A 2018. évben keletkezett adólevonási jog legkésőbb 2019. december 31. napjáig érvényesíthető, a 2019. december havi, a 2019. IV. negyedévi vagy a 2019. évi áfabevallásban.

A fizetendő adót csak az ugyanazon adómegállapítási időszakban keletkezett levonható áfával, vagy ezt megelőzően keletkezett, de legfeljebb a tárgyidőszakot magában foglaló naptári évet megelőző egy naptári éven belül keletkezett levonható áfa összegével csökkenthetjük.

Milyen határidőkre figyeljen?

Feltöltés (adóelőleg-kiegészítés bevallása és megfizetése)

Határidő: 2019. december 20.

  • társasági adó: a feltöltési kötelezettség megszűnt, azonban az átmeneti rendelkezés alapján a korábbi szabályok szerint feltöltésre kötelezett adózók (a 2018-as éves nettó árbevétel meghaladja a 100 millió forintot) önként teljesíthetik a feltöltést. (A feltöltési kötelezettség az innovációs járulék tekintetében teljes mértékben megszűnt, és a társasági adótól eltérően nincs mód feltöltést választani!)
  • helyi iparűzési adó: a helyi iparűzési adó tekintetében a feltöltésre kötelezett adózókat (a 2018-as éves nettó árbevétel meghaladja a 100 millió forintot) feltöltési kötelezettség terheli.

Adó-, járulékelőleg befizetés

Határidő: 2019. december 20.

  • Társasági adó: ez az előlegfizetésre kötelezett adózók előlegfizetési kötelezettsége, illetve a negyedéves adófizetésrre kötelezett adózók előlegfizetési kötelezettsége, akik élnek a feltöltési lehetőséggel.
  • Termékdíj: negyedik negyedévi előleg befizetése (bevallása a harmadik negyedévi bevallásban)

Határidő: 2020. január 20.

  • Társasági adó: negyedéves adófizetésre kötelezett adózók előlegfizetési kötelezettsége, akik nem élnek a feltöltési lehetőséggel.
  • Innovációs járulék: negyedik negyedévi előleg befizetése

Bevallás és adóelőlegek kiegészítése:

Határidő: 2020. január 20.

  • Termékdíj: termékdíj előleg kiegészítése, vagy a különbözet visszaigénylése a negyedik negyedévi kötelezettség bevallása során

Nyilatkozattétel (Országonkénti Jelentés):

Határidő: 2020. január 31.

  • Transzferár: Országonkénti jelentéshez kapcsolódó bejelentés benyújtása.

Beszerzési számlák áttekintése

Határidő: 2020. január 20.

  • Áfa: a 2018. évben keletkezett levonási jog kizárólag a 2019. év utolsó áfa-bevallásában szerepeltethető önellenőrzés nélkül.

Társasági adó felajánlás

Határidő: 2019. december 20.

  • Társasági adó: 7,5 százalékos mértékű jóváírásra jogosító felajánlás az adóelőleg-feltöltés terhére (amennyiben él a feltöltési lehetőséggel)

Az átgondolásra érdemes választási lehetőségek közül a Mazars a következőket emeli ki:

Határidő: 2019. december 31.

  • Pénzforgalmi elszámolás választása (áfa): a választás feltételekhez kötött, az arra jogosult adózónak egyedileg érdemes végiggondolni, hogy kedvező-e számukra a váltás.
  • Adókötelezettség választása ingatlan értékesítésére, illetve bérbeadására (áfa): Amennyiben az adóalany adókötelessé kívánja tenni az ilyen jellegű tevékenységét. Azonban az adóalany, aki él a választási jogával öt évig nem térhet el a választásától.
  • EVA megszünése: Az egyszerűsített vállalkozási adó megszűnése előtt érdemes időben mérlegelni az egyes alternatívákat, és a megfelelő adózási formát kiválasztani jövőre vonatkozóan.
  • Adózási módszerek közti váltások (KIVA): az adózási módszerek közti váltás bejelentése célszerű év végével.

Határidő: 2020. január 31.

  • Termékdíj (nyilatkozat): egyéni hulladékkezelést végzőnek évente
  • Termékdíj (készletre vétel): ha 2020-tól a termékdíj megállapítására készletre vételkori adófzietést választ
  • Termékdíj (átalányfizetés): a tárgyévre átalány díjfizetést választó adózóknak a feltételek fennálásától

Csoportos társasági adózás választása

Ez társasági adó esetében már csak az eltérő üzleti éve esetén lehetséges még, a kérelmet az adóév utolsó napját megelőző hónap 1-20-a között kell benyújtani.