Áfa, szja, szocho - átalakítanák az adórendszert

Csökkenteni kellene az adónemek számát, nincs szükség az iparűzési adóra - ilyen javaslatokat fogalmaztak meg a Világgazdaság által megkérdezett adószakértők.
Domokos László, 2018. április 16. hétfő, 10:17
Fotó: Napi.hu

Célszerű felülvizsgálni az adópolitikát abból a szempontból, hogy vannak-e a versenyképesség útjában álló akadályok, illetve milyen módon lehet támogatni azokat a vállalkozásokat, amelyek bizonyították a versenyképességüket - mondta a napilapnak Pankucsi Zoltán, a Deloitte igazgatója, volt adóügyi helyettes államtitkár.  Emellett a még meglévő különadók hatáselemzését tartja szükségesnek, és összehangolását a szakpolitikai célrendszerrel.

A szakértő szerint célszerű megfontolni, hogy a munkahelyteremtő beruházásokra vonatkozó kedvezmények mellett legyenek a hatékonyság- és termelékenységnövelést premizáló kedvezmények is. Érdemes megvizsgálni a munkaerő mobilitását ösztönző kedvezményeket is. A mikro- és kisvállalatoknál indokolt lehet megfontolni további adóadminisztrációs egyszerűsítéseket a kisvállalkozók tételes adója (kata) alapján - itt felvetődhet akár a kivetéses adóvá való átalakítás, de a helyi iparűzési adóval történő összevonás vagy a választhatóság határértékének emelése is.

Gond, hogy az adónemek száma túl sok, több mint ötven - véli Hegedüs Sándor, az RSM Hungary adóügyi szakértője. Többek közt megfontolandónak tartja a reklámadó kivezetését, de szorgalmazza az iparűzési adó mérséklését is. Nem ért egyet viszont azokkal a felvetésekkel, miszerint az szja-kulcsot egy számjegyűre kellene mérsékelni, szerinte a szochót kellene az eddigieknél is erőteljesebben csökkenteni, és 10 százalék alá szorítani. Bár a kormányzati tervek szerint elérhető a 11,5 százalékos szocho, ám az úgynevezett adóék, azaz a bérkifizetéseket terhelő adóterhelés mértéke még ez esetben is az egyik legmagasabb marad a régióban.

A magas áfakulcsokat viszont nem feltétlenül érdemes csökkenteni: egyrészt biztos pontjai a költségvetésnek, másrészt jogbizonytalanságot okozhat, ha egy-egy termékkör, szolgáltatáskör kulcsa mérséklődik - véli a szakértő.

Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország adótanácsadó üzlettársa is gondnak tartja, hogy több mint félszáz adónem van hatályban - a változtatáshoz viszont átfogó adóreformra volna szükség, amely után tizenöt-húsz adónem maradhatna. Gerendy Zoltán fontosnak tartja, hogy a lakosságot közvetlenül érintő adójogszabályok egyszerűbbé váljanak - például az 1995-ös szja-törvényt néhány oldalasra lehetne csökkenteni.

Az adóadminisztrációs terhek radikális mérséklését javasolja Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének alelnöke. Emellett hatékony áfa-visszatérítési rendszerre van szükség. Az alelnök szerint társadalmi vitát kellene folytatni arról, szükség lenne-e progresszív adózásra. A költségvetési bevételek 85 százaléka öt adónemből tevődik össze, a maradék 15 százalék pedig több mint ötvenből, más szóval egyszerűsíteni kellene a bonyolult rendszert.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Warlock, 2018.04.20 09:17

@Borisz1106: Így igaz. Mindezt stagnáló gazdaság mellett tették, szerintem ezzel akartak "élénkíteni" (lakossági fogyasztás növelése egy totál eladósodott lakosság mellett). Elég balfék ötlet volt, és az eredménye az lett amit írtál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Borisz1106, 2018.04.20 08:45

@Warlock: Ahogyan mondod. Csak egy hozzáfűzni valóm lenne még az ÁFA kérdéskörhöz. Az ÁFA csökkentését 25%-ról 20%-ra megcsinálta 2006-ban Gyurcsány, Veres Janival. Láttuk mi lett az eredménye. 2009-re csődközeli állapotba jutottunk és Bajnai még év közben visszaállította az ÁFA kulcsot 25%-ra. Szóval ezt a hibát, emiatt sem követik el még egyszer.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Warlock, 2018.04.20 08:26

@MLB2018:

+1... le a kalappal, én is meglepődtem. Nagyott nőtt a szememben a Hölgy.

@KayaIbrahim: Mivel az első korrekten viselkedő "politizáló" kommentelő vagy, akit ismerek, kapsz még egy kis segítséget:

Sokszor emlegetitek a 27%-os "világbajnok" áfát, pocskondiázzátok, háborogtok miatta. Visszatérő mozgatórugója a kommentelésnek itt, nálad is. Nézzük pontról pontra a történetet:

1) Miért van nálunk világbajnok Áfa? Azért, mert a költségvetés bevételeit gyorsan növelni kellett, és a különadók mellett ez a leggyorsabb, legegyszerűbb módja ennek.

2) Miért nem várható, hogy belátható időn belül csökken a világbajnok Áfa?

a) Lyukat ütne a költségvetésen (nem kicsit), mert feltéve ha a szigorú ktsgvetési politikát folytatjuk, akkor kevesebbet lehetne lopni, ami ugye nem lehet cél. :-)

b) Magyarország az EU egyik legolcsóbb országa, még a világbajnok Áfájával együtt is, amíg ez nem változik, nincs politikai indíttatás annak csökkentésére, sem potenciális előny nem származna a fidesznek annak csökkentéséből. Egy Soros kampány olcsóbb, mint amekkora lyukat ütne a ktsgvetésen egy 2%-os Áfakulcs csökkentés.

Ha meg tetszik nézni egy bevásárlókosarat Csehországban, Szlovákiában, Szlovéniában, és Magyarországon, látható hogy 27%-os Áfa mellett is jóval olcsóbb ország vagyunk. Lengyelo. kb. ua, Románia, Bulgária olcsóbb.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MLB2018, 2018.04.20 08:05

@KayaIbrahim: "Nagyon köszönöm. Ezt megérdemeltem."
Elismerésem, h ezt ki tudtad mondani. Nem szokás errefelé, ehelyett jönni szokott a terelés, szitkozódás, kicsinyítés kombó. :)
Megmondom őszintén, nem néztem ki belőled.
(Persze ha nem támadóállásban 'nagyarccal' kommentelnél, megóvnád magad sok ilyen kellemetlenségtől.)
Végre valakitől egészen emberi reakció..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

KayaIbrahim, 2018.04.20 00:32

@Borisz1106: Nagyon köszönöm. Ezt megérdemeltem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html