Áfacsökkentés: többet vásároltunk

A változatlan áron számított kiskereskedelmi forgalom januárban 6,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit a naptárhatástól megtisztított előzetes adatok alapján - jelentette a KSH.
NAPI Online, 2006. március 22. szerda, 09:16
Fotó:

A viszonylag magas növekedésben szerepet játszott az előző év januári alacsony bázisadat is - amikor a növekedés csupán 3,2 százalékot ért el. Az előző hónaphoz viszonyítva januárban 0,7 százalékkal bővült a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerinti kiskereskedelmi forgalom.
Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben január hónapban folyó áron 375,3 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. Ez az érték 58,5 százaléka volt a 2005. decemberinek. A decemberről januárra történő forgalom-visszaesés kisebb volt, mint a korábbi években, amit részben az áfa csökkenés miatt januárra halasztott vásárlások okoztak. (Mint arról korábban beszámoltunk, a kisebb forgalmi adó sok esetben nem jelent meg a fogyasztói árakban - január után februárban is a vártnál kisebb mértékben lassult az infláció.)

Az egy évvel korábbihoz képest januárban a kiskereskedelmi forgalom egészének átlagos - 6,7 százalékos - növekedésénél gyorsabban 7,5 százalékkal bővült az élelmiszer-kiskereskedelem eladásainak volumene. A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítésének volumene az átlagos növekedési ütemnél lassabban bővült. Ezen belül a legdinamikusabban - a csekély súlyú használtcikk kiskereskedelmen túl - az illatszer-, a gyógyszer-, gyógyászati termék, valamint a bútor-, háztartási-cikk-, vasáru kiskereskedelem eladásai nőttek az egy évvel korábbihoz.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem hazai eladási volumene januárban 6,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A gépjárműüzemanyag-kiskereskedelem forgalma 6,4 százalékkal nőtt. A jármű- és üzemanyag-forgalommal együtt számított kiskereskedelem összességében - kiigazítás nélkül - 7,2 százalékkal haladta meg januárban az egy évvel korábbit.

HOZZÁSZÓLÁSOK