Még jobban felpöröghet a magyar agrárgazdaság

A magyar agrárium még jelentős tartalékokkal rendelkezik, a magyar élelmiszer-gazdaságban a jelenleginél 60 százalékkal nagyobb termelési potenciál van - mondta Nagy István agrárminiszter egy csütörtöki szakmai rendezvényen.
Tóth László Levente, 2019. november 7. csütörtök, 17:00
Fotó: MTI Fotó

Annak ellenére van ez így, hogy a hazai mezőgazdaság termelékenysége látványosan növekedett: az egy hektárra jutó, 2010-es árakon számolt 615 eurós bruttó hozzáadott érték, bár meghaladja az új tagországok által felmutatott értékeket, nagymértékben elmarad a 15 régi tagország 1163 eurós mutatójától.

Amíg 2010-ben a magyar mezőgazdaság egy hektárra jutó bruttó hozzáadott értéke a régi tagországok 36 százalékát érte el, ez az arány 2018-ban már 53 százalék volt. A termelékenység további növekedéséhez szükség van a technológia modernizálását elősegítő beruházásokra - tette hozzá a tárcavezető.

Ahhoz, hogy beérjük az EU legfejlettebb mezőgazdasággal rendelkező tagországait, elengedhetetlen az agrárágazat tudás- és technológiaalapú modernizálása és az azt elősegítő beruházások folytatása, valamint a tudásátadási rendszerek - szakképzés, kutatás és szaktanácsadás - fejlesztése - mondta Nagy István. Az agrárgazdaság korszakváltás küszöbéhez ért. A jövő a precíziós gazdálkodás. A fiatal gazdálkodók, a gazdaságukat most indító agrárvállalkozások akkor lehetnek versenyképesek a mezőgazdasági, élelmiszeripari termékek hazai és európai piacán, valamint a világpiacon, ha a termelési gyakorlatukba átültetik a korszerű digitális agrár-megoldásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK