Megdobta a sertéshús árát a pestis

A sertéspestis pusztítása miatt egekbe szöktek a termelői árak, ami forrást biztosít a gazdaságoknak a korábbi veszteségeik csökkentésére, sőt olyan beruházásokra is, amelyeket eddig nem tudtak végrehajtani a sertéstartók - írja szombati számában a Magyar Nemzet.
Szász Péter, 2020. február 8. szombat, 08:14
Fotó: Getty Images

Itthon a szigorú járványvédelmi intézkedéseknek köszönhetően sikerült megóvni az állományt a betegségtől, ezzel piaci előnyre tettek szert a magyar gazdálkodók. Kínában ugyanis a betegség miatt több száz millió sertést kellett levágni, az ott keletkezett hiányt pedig elsősorban uniós húsáruval igyekeznek pótolni. A magyar sertéshús iránti keresletet tovább növeli, hogy a szomszédos Romániában is nagy pusztítást végzett a járvány - idézi az MTI a cikket.

Az NAIK Agrárgazdasági Kutató Intézet piaci árinformációs rendszerének adatai szerint február első napjaiban az élő sertés felvásárlói ára kilónként már elérte 495 forintot. Menczel Lászlóné, a Vágóállat- és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (VHT) titkára szerint az árak korábban nem látott emelkedése kiváló lehetőségeket rejt magában az ágazat fejlesztésére.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a gazdálkodók a többletnyereséget nem az állományaik bővítésére használják fel. Most van lehetőség arra, hogy olyan fejlettebb technológiát vezessenek be, ami tovább csökkenti az önköltséget, és megfelel a piaci elvárásoknak - mondta Menczel Lászlóné.

A várakozások szerint a sertéstartók számára kedvező piaci környezet még jó ideig változatlan maradhat. A cél az, hogy a hazai állományban továbbra se jelenjen meg az afrikai sertéspestis. A járványvédelemben segítséget jelenthet az állattartó telepek korszerűsítését célzó vidékfejlesztési pályázat újranyitása is. A tervek szerint mintegy egymilliárd forint áll majd a sertéstartók rendelkezésére, hogy olyan beruházásokat hajtsanak végre, amelyek segítenek megelőzni a kór megjelenését a telepeiken.

HOZZÁSZÓLÁSOK