Ahogy arról Gulyás csütörtökön beszélt, a KSH adatai alapján nem volt olyan nagy árváltozás, hogy a nyugdíjkorrekciót hajtson végre a kormány, viszont megnyugtatásul elmondta, van még egyfajta kompenzáció, amelyet alkalmazni szoktak: az Erzsébet-utalvány. Azonban egyelőre a kabinet még nem döntött arról, hogy mikor és milyen értékben postázna utalványokat. Legutóbb az április 8-i választások előtt jelentette be a kormány, hogy 2,7 millió ember kap 10 ezer forint értékű utalványt, de korábban karácsony előtt osztották ki a támogatást.

A Népszava pénteki cikkében viszont azt írja, hogy Erzsébet-utalványokat hozhat a kampány a nyugdíjasoknak. A találgatás alapja, hogy jövő keddre összehívták az Idősek Tanácsát, és úgy értesültek, hogy még húsvét előtt újabb ajándékot kaphatnak az idősek. Az utóbbi években a testületet akkor hívták össze, amikor a miniszterelnök valamilyen nagy bejelentésre készült nyugdíj-ügyben.

2016 novemberének végén a tanács ülésén jelentette be, hogy az inflációs tervekben szereplő 0,9 százalékos nyugdíjemeléssel szemben 1,6 százalékos következő évi emelésről döntöttek. A húsvéti időpontra az utal, hogy ekkor lesz az Európai Parlamentbe jutó képviselőválasztás hajrája, a kampányban pedig idén is osztottak Erzsébet-utalványt, igaz, a rendkívüli téli időjárásra hivatkozva.

Képünk forrása: Shutterstock