Akár 40 centi hó is eshet

A havazás és a csúszóssá váló utak miatt az érintett területeken torlódásra kell számítani, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) fokozott figyelemre inti a közlekedőket.
MTI, 2013. január 13. vasárnap, 15:20
Fotó: Napi.hu

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések alapján vasárnap elsősorban a Dunántúl délnyugati részén, illetve estétől a Dunántúl többi részén is intenzív havazásra lehet számítani - mondta Hajdu Márton, az OKF helyettes szóvivője. A lehullott hóréteg több helyen a 10 centimétert is meghaladhatja. Ezért ezeken a területeken lassabban lehet majd csak közlekedni, de a közútkezelők folyamatosan takarítják majd az utakat.

Az előrejelzések szerint az éjszaka folyamán gyenge ónos esőre is számítani lehet, ami a gyalogosokra nézve is veszélyes - emelte ki a helyettes szóvivő. Hétfő reggel a munkába indulásnál a forgalom fokozódására is számítani kell, ezért a katasztrófavédelem azt kéri, hogy az érintett területeken mindenki fokozott figyelemmel és türelemmel közlekedjen. A katasztrófavédelem és többi készenléti szervezet, valamint különböző karitatív, illetve civil szervezetek is készen állnak arra, hogy baj esetén azonnal tudjanak segíteni - jelezte Hajdu Márton.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott figyelmeztető előrejelzésében azt írta: vasárnap egyre többfelé várható havazás. Az enyhülés hatására vasárnap estétől hétfő hajnalig a déli megyékben, majd napközben a nyugati és az északi országrész kivételével átmenetileg több helyen is számítani lehet gyengébb ónos esőre is.

Hétfőn a Nyugat-Dunántúlon és az Északi-középhegységben folytatódik a havazás. Ezeken a helyeken hétfő késő estig a hóréteg vastagsága várhatóan meghaladja a 20 centimétert, de az Alpokalján és a Kisalföld nyugati részén elérheti a 30-40 centimétert is - írta a meteorológiai szolgálat előrejelzésében.

HOZZÁSZÓLÁSOK