Akár az olimpiáról és a Liget-projektről is a lakosság dönthet

Két népszavazási kérdést hitelesített hétfői ülésén a fővárosi választási bizottság: a 2024-es olimpiáról és a Városliget sorsáról is szavazhatnak a budapestiek - értesült az Index. Elvileg jövő év elején indulhat az aláírásgyűjtés a fővárosban.
Napi.hu, 2015. december 14. hétfő, 20:30
Fotó: Reuters

A városligeti népszavazást kezdeményező és az olimpiai népszavazást is sürgető Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere azt mondta a portálnak, hogy a tervei szerint jövő év elején indulhat az aláírásgyűjtés, miután a fővárosi választási bizottság hitelesítette a népszavazási kérdéseket.

A fővárosi közgyűlés, a kormány és a parlament is döntött már arról, hogy Budapest 2024-ben megpályázza a nyári olimpiát. Több ellenzéki és civil viszont népszavazást szeretett volna az olimpiáról. Karácsony Gergely korábban kezdeményezte a Fővárosi Közgyűlésben, hogy írjanak ki helyi népszavazást Budapest olimpiai pályázatáról, a Városliget beépítéséről, valamint a Római-part árvízvédelmi megoldásáról. Az előterjesztést a közgyűlés többsége nem támogatta.

A múlt héten ugyanakkor civilek benyújtották ezt a népszavazási kérdést: Egyetért-e Ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata ne pályázzon a 2024. évi nyári olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére? Karácsony Gergely a Városliget beépítéséről is megkérdezné az embereket, amelynek szintén szabad utat adott a választási bizottság. A kérdés így szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy a városligeti építési szabályzat ne tegye lehetővé új múzeumi épületek építését a Városligetben?

Karácsony azt mondta, hogy tizenöt napon belül meg lehet támadni a döntést a bíróságon, de biztos abban, hogy a bíróság is átengedi a kérdéseket. Így már készül, hogy január végén, február elején elindulhat az aláírásgyűjtés. Ha sikerül összegyűjteni elég aláírást (több, mint 140 ezret), akkor a budapesti választópolgárok nyilváníthatnak véleményt a kérdésekről - írja az Index.hu.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mezga1975, 2015.12.14 23:29

A Budapesti polgárok ? Mert ha ők szeretnének 2024-ben olimpiát akkor csak ők ki is fizetik a 800-900 MILLIÁRDOT !!! Mondjuk ebből maradna ............
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Paszkal_a_kisiparos, 2015.12.14 20:52

Helyes, hajrá! A megalomániás mutyibanda az utolsó fánkat is kivágná, miközben Áder majd belefullad a krokodilkönnyeibe, annyira "aggódik" a klímaváltozás miatt!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html