Akár kilencvenmilliárd is lehet a költségvetés bevételkiesése júliustól

A visszamenőleges hatállyal július 1-jétől érvényes adótörvény-módosítások 80-90 milliárd forint bevételkiesést jelenhetnek a költségvetésben - írja az InfoRádió.
NAPI, 2010. július 2. péntek, 08:51
Fotó:

Nyolcvan-kilencven milliárd forintos kiesést jelenthetnek a költségvetés számára a július elsejétől hatályba lépő adótörvény-módosítások - mondta el az InfoRádiónak a PricewaterhouseCoopers adópartnere. Lőcsei Tamás hozzátette: a Parlament ugyan még nem szavazta meg a változtatásokat, de könnyítések esetén, nincs akadálya annak, hogy azok visszamenőlegesen lépjenek hatályba.

Ma terjeszti be a kormány azokat a javaslatokat, amelyek a miniszterelnök által bejelentett 29 pontos intézkedéscsomag végrehajtásához szükségesek. Az átalakítások egy része visszamenőleges hatállyal lép majd életbe, mivel a módosításokat csak néhány hetes átfutással tudja elfogadni a parlament, a jogszabályok azonban már július elsejétől hatályosak.

Lőcsei Tamás, a PricewaterhouseCoopers adópartnere szerint a változtatások között a legfontosabb az, hogy 10 százalékra csökken a társasági adó 500 millió forintos adóalapig. Mivel az évet ketté bontják, idén a kedvezményes kulcs 250 millió forint adóalapig érvényes, az efölötti részre 19 százalékot kell fizetni. A szakértő szerint e változás 80-90 milliárd forintos bevételkiesést jelenthet a költségvetés számára.

HOZZÁSZÓLÁSOK