Akcióznak a bankok - jobban kamatozhat a pénzünk

Megjósolhatatlan, milyen év vár a pénzügyi szektorra, az viszont látszik, hogy minden eddiginél jobban függünk majd a külső hatásoktól - mondta Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke.
NAPI Online, 2007. december 4. kedd, 07:57
Fotó:

A Napi Gazdaság cikke

A szakember szerint az amerikai jelzálogpiaci válság közvetett hatásait az előttünk álló év során folyamatosan érezni fogjuk: a kinti forrásköltségek átlagosan 30-50 bázisponttal megdrágultak, ami bankonként eltérő időpontban, de bizonyosan beépül majd a hitelköltségekbe. Ez önmagában elegendő arra, hogy tovább mérsékelje a keresletet, emellett pedig versenyrontó tényezőnek is számít. A bankok egyre fontosabbnak tartják majd a forrásgyűjtést - Erdei szerint a versenyt jól mutatja, hogy terjednek a feltételek nélkül is a jegybanki kamatszint feletti kamatot kínáló akciók. Ahogy a hitel-, úgy a növekvő forrásköltségeket sem lehet egyből az ügyfelekre hárítani, ami viszonylag jelentős nettó marzsszűkülést vetít előre a bankrendszer számára. Erdei a korábbiaknál lényegesen lassabb mérlegfőösszeg-bővülést prognosztizál, szerinte az idei eredményeiket a bankvezetők inflációs felszorzás nélkül is elfogadnák 2008-ban.

A bankszövetség számításai szerint az idén a bankszektor tőkearányos nyeresége (ROE) szeptember végére 20,4 százalékra csökkent a tavalyi 23,1 százalékról. A lassulás minden területen jelentős, de a legplasztikusabban a háztartások hiteleinek növekedésénél mérhető le. A 2005-ös, 30 százalékot közelítő növekedés az év végére 24,8 százalékra szelídülhet, ám hogy az idei év végén valóban sokan nem vesznek tudomást a kényszerűségről, arra talán jó példa, hogy október végén a növekedési ütem még 19,5 százalékkal haladta meg a bázisadatot.

HOZZÁSZÓLÁSOK