Az ÁKK vezérigazgató-helyettese szerint a nemzetközi befektetői hangulat meglehetősen erős. A devizakötvény-kibocsátással kapcsolatban Borbély László András azt mondta: "nem változott az az elképzelés, hogy nyilvános államkötvény kibocsátás külföldön, kizárólag az IMF-EU megállapodás után valósulhat meg. Ezt várja a piac is tőlünk egyébként."

Borbély László András úgy látja, hogy a finanszírozás szempontjából nem létfontosságú az idei devizakötvény-kibocsátás, mert a tartalékokkal együtt ki lehet fizetni a kötelezettségeinket. Mindez persze akkor igaz, ha a forint állampapírpiac továbbra is megfelelően működik.

"Ha devizakötvény kibocsátás lesz, valószínűleg dollárkibocsátás lehet a favorit, mert jelenleg az amerikai alapoknak van igazán pénze" - fogalmazta meg a lehetséges forgatókönyvet az Államadósság Kezelő Központ helyettes vezetője, aki szerint akár "3-4 hét alatt egy ilyen kibocsátást tokkal-vonóval meg tudnak szervezni."

Az ÁKK egyébként nagy sikerként értékeli a lakossági állampapír értékesítést, mert a tervezett mennyiség tízszeresét sikerült eddig eladni, és év végéig akár 400 milliárd forinttal is emelkedhet a hazai kézben lévő állampapír állomány. Borbély László András a sikeres hazai állampapír-értékesítést a magas hozamszintek és az elindított reklámkampány együttes hatásával magyarázta.

"Nem gondoltam volna, hogy épp júliusban lesz kiugró a növekmény, amikor 70 milliárddal nőtt a lakosság kezében lévő állampapír állomány, holott az gondolhatná az ember, hogy akkor nyaralásra költik inkább a pénzüket az emberek" - mondta Borbély László András.

Az ÁKK vezérigazgató-helyettese szerint az "kiemelkedően fontos, hogy jó hozamszinteken forognak az állampapírok (...) de be kellett ennek kerülnie ennek a köztudatba, ezért fontos volt a sikerben a reklámhadjárat is." Az ÁKK helyettes vezetője úgy látja: hosszabb távon az is megéri majd, hogy új fiókokat nyitott Budapesten a Magyar Államkincstár.

Borbély László András a befektetők számára tartott aukciókról azt mondta: "a hozamokban is megjelenik a jelentős kereslet (...) január-februárban még 9 százalékos hozamokról beszéltek a hosszú futamidejű papírok esetében, amelynél el lehetett adni egy aukción a magyar eszközöket, ehhez képest most már jelentősen 7 százalék alatt van a 3 és 5 éves kötvények hozama, és 7,2 százalék körül a 10 éves hozam." Jelentősen csökkent az a felár, amit a legfejlettebb piacokhoz képest ki kell fizetni" - tette hozzá az ÁKK helyettes vezetője.