Kimondta az Alkotmánybíróság: a kormány jogellenesen vonta meg az ellátást a rokkantnyugdíjasoktól

Hosszas vita után az Alkotmánybíróság (AB) kimondta, hogy a kormány megszegett egy, az emberi jogok védelméről szóló nemzetközi szerződést azzal, ahogy az elmúlt években elvette a rokkantnyugdíjasok juttatásainak nagy részét - írta az Index.
Szepesi Anita, 2018. november 9. péntek, 12:35
Fotó: Napi.hu

Az AB döntése szerint a 2012 után kialakított rendszerben olyan emberekről állapították meg, hogy sokkal jobban vannak, akik nem voltak sokkal jobban, csak egy új vizsgálattal ugyanolyan rokkant embereknek jobb százalékos értékeket adtak, s erre hivatkozva drasztikusan megvonták a rokkantsági ellátásukat, sokaknak nagyon komoly anyagi gondokat okozva ezzel.  Emiatt a rokkantsági ellátást átalakító 2011-es törvény bizonyos részei ellentétesek az Emberi Jogok Európai Egyezményével - olvasható a portál cikkében.

A döntés értelmében az AB előírja a bíróságoknak, hogy a rokkantsági ellátásuk visszavágása miatt pereket indítók ügyében ne a százalékos minősítéseket vegyék figyelembe , amiket a 2012-es új rendszerben kaptak az emberek, hanem azt, hogy ténylegesen javult-e az emberek egészségügyi állapota. Az Országgyűlésnek pedig azt, hogy 2019 március 31-ig módosítsa úgy a törvényt, hogy az ne sértse a strasbourgi emberi jogi egyezményt.

Akik nem törődtek bele, hogy a vizsgálat szerint jobban lettek, miközben mégsem, beperelték az államot. Az Alkotmánybírósághoz fordulókat akkor visszautasították. A strasbourgi emberi jogi bíróság két ügyben is megállapította meg, hogy azzal, ahogy a magyar állam lecsökkentette a rokkantnyugdíjasok támogatását, megsértette az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezményt.

Az ügy a Kúria előtt is megfordult, amikor is a Kúria úgy ítélte meg, hogy az előttük lévő esetben ugyanúgy fennáll, hogy a magyar jogszabály egy pontja megsérti az európai egyezményt, ezért arra kérte az AB-t, vizsgálja meg ezt, mert csak az AB-nek van joga kimondani, hogy egy magyar jogszabály nemzetközi jogba ütközik. Az AB pedig (lényegében) igazat adott a Kúriának.

A KSH 2016-os mikrocenzusa szerint 2011 és 2016 között 180 ezer fővel csökkent a rokkantsági, rehabilitációs és vagy egyéb egészségkárosodási ellátásban részesülők száma. Arról azonban nincs adat, hogy hányan voltak és mi lett azokkal, akiknek a drasztikusan lecsökkent támogatás miatt ellehetetlenül a helyzetük.

Az AB döntése felülírta az eddigi rendszert. Az viszont kérdéses, hogy a Parlament mennyire veszi majd komolyan az AB határidejét és kijavítja-e azokat a rendelkezéseket, amelyek a döntés szerint nemzetközi emberi jogokat sértenek - írja az Index.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.11.09 15:18

@szevasz_tavasz: "akik "jóindulatból" vagy kenőpénz által lettek rokkantnyugdíjasok."
-------------
Azoktól jogosan vonták meg, kint sem a csalókat védik. De amit a fidesz művelt, az túlzás volt. Én is ismerem azt az időszakot, amikor egy rakás idősebb kollégát sorra tették rokkant nyugdíjba. Abban az időszakban is haragudtam arra a megoldásra. De a valódi rokkantaktól aljasság volt megvonni.
2., "Ez az AB döntés is bizonyítja, hogy az AB egyáltalán nincs a kormány kézi vezérlése alatt."
Azért várni kellett 6 évet erre a döntésre ugye? :-)) És kellett hozzá a strasbourgi emberi jogi bíróság döntése. Itt azért van egy kis kanyar a rendben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szevasz_tavasz, 2018.11.09 13:44

@europeer: Ez az AB döntés is bizonyítja, hogy az AB egyáltalán nincs a kormány kézi vezérlése alatt.
Azt csak a hatalomra éhes, hungarofób liberálfasiszta baloldal terjeszti. Többek között, az Eurábiai Kalifátus központjában , Brüsszelben is képesek az országot bemószerolni, csak azért, hogy kárt okozzanak az országnak, az itt lakóknak, ezáltal pedig nőljön az elégedetlenség és így talán sikerül nekik valahogy visszakapaszkodni a húsosfazékhoz, és ezáltal újra 100 milliárdokat el tudjanak lopni ( lásd 4-es metró )
Az AB döntéshez: azokat akiket valóban hátrányosan érintett a rendelet, nagyon helyes, hogy kárpótolni kell. Viszont a környezetemben is többen vannak ( volt aki dicsekedett is vele ) , akik "jóindulatból" vagy kenőpénz által lettek rokkantnyugdíjasok. Az országromboló "Elqurtuk! Nem kicsit, nagyon.." kormány és a libatolvajos kormány alatt a korkedvezményes nyugdíjba küldéssel ill. rokkantsági nyugdíjba küldéssel szépítgették a mukanélküliség számait. Emlékezzünk csak arra az egészségi állapotának romlása miatt időelőtt nyugdíjba küldött rendőrre, aki utána megnyerte a világ legnehezebb, a terror-elhárítók részére meghirdetett világveresenyt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2018.11.09 13:08

Ez a bánásmód, az egészségügy helyzete és a hajléktalantörvény a legerősebb bizonyíték arra, hogy a fidesz-kdnp milyen rohadék, embertelen, aljas párt és qrmány.
Ezek a politika szemetjei kicsinálják a lakosságot.
Ilyenekre jóérzésű, de főleg egy hívő, keresztény ember nem szavaz.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html