Alkotmánybírósághoz fordult az adatvédelmi biztos

Az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordult Jóri András adatvédelmi biztos, mert a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény a szabályos minősítési eljárás garanciáit megkerülve, akár korlátlan ideig felhatalmazza a szolgálatok főigazgatóját közérdekű adatok visszatartására.
NAPI, 2011. október 26. szerda, 14:42
Fotó: Napi.hu

A biztos az alkotmánysértő jogszabály megsemmisítését kérte - közölte az adatvédelmi biztos.

A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény szerint a szolgálat főigazgatója bármely, a szerv kezelésében lévő közérdekű adat megismerését kizárhatja, valamint megtagadhatja a tájékoztatást az érintett kezelt személyes adatairól és az adattovábbításról. Ezzel a személyes adatok védelmére és a közérdekű adatok megismerésére vonatkozó alapvető jog korlátozására hatalmazza fel a jogszabály a nemzetbiztonsági szolgálat főigazgatóját.

A főigazgató bármely, a szerv kezelésében lévő közérdekű adat megismerését kizárhatja.

A közérdekű adatok megismeréséhez való jogot sérti, hogy így megkerülhetők a titokszabályozás azon garanciális elvei és szabályai, amelyek a minősített adat védelméről szóló törvényben - jelenleg egyébként sem kifogástalanul - csökkentik a szükségtelen és aránytalan jogkorlátozás lehetőségét.

Hiányzik a korlátozás rendszeres felülvizsgálatának kötelezettsége és felülbírálatának lehetősége is; ráadásul a közérdekű adatok megismeréséhez való jog bármeddig korlátozható. A megfelelő garanciákat nélkülöző szabályozás szükségtelen és aránytalan jogkorlátozást tesz lehetővé, ezért alkotmánysértő - áll a biztos közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK