Alkotmányellenesnek tartja a közszféra nyugdíjszabályát a Liga

Veszélyesnek és az alaptörvényt sértőnek találja a Liga Szakszervezetek, hogy a kormány választásra kényszeríti a közszférában dolgozó nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülőket azzal kapcsolatban, hogy a járandóságukat, vagy a munkájukat kívánják-e megtartani. A konföderáció felhívja a kormányt, gondolja át a jogszabályt, és a szakszervezeteket bevonva alkosson új, diszkrimináció mentes szabályozást. Végső esetben akár alkotmánybírósághoz is fordulna a szakszervezet.
Kiss Melinda, 2012. december 17. hétfő, 15:20
Fotó: Napi.hu

Alaptörvény ellenesnek és veszélyesnek tartja a Liga Szakszervezetek a kormány a közszférában dolgozó nyugdíjasokkal kapcsolatos elképzeléseit, illetve azt, hogy a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülőktől megvonnák juttatásaikat, ha a közszférában munkát vállalnak.

A korhatárt betöltött nyugdíjasok esetében a nyugdíj továbbra is jogosultság, évtizedek alatt befizetett járulékok után a  nyugdíjasok jogosultságot szereztek járandóságukra, azt tőlük megvonni nem lehet. Ez annak ellenére is így van, hogy tavaly óta a korábbi járulékfizetésen alapuló rendszert átalakította a kormány, és a szociális hozzájárulási adóvá átnevezett befizetés alapján már nem jár a korábbi garancia a nyugdíjjal kapcsolatban az új rendszerben nyugdíjba menőknek. Egyelőre egyébként erre a diszkriminációra még nincs alkotmányos, vagy bármilyen jogszabályi válasz, vagy bármiféle nyilatkozat, ami tisztázná, hogy aki munkás élete jelentős részében járulékfizetés alapján szerzett nyugdíjjogosultságot, majd később a szociális hozzájárulási adó alapján, az milyen járandóságra, milyen formában és milyen garanciák mellett számíthat a korhatár elérése után.

A közszféra aktuális bérválságával kapcsolatos közelebbi, már jövőre jelentkező probléma, és a szakszervezet által kifogásolt jogszabály kapcsán a Liga mindenesetre azt vallja, hogy a szabályozás mindenképp sérti az alaptörvényt, azon belül is a szabad munkavállalást érintő jogot. Emellett érthetetlennek tartják, miért így, ezzel a jogszabállyal akar spórolni a kabinet, mikor a közszférában munkáltatóként egyébként is megteheti, hogy egyszerűen nem foglalkoztat nyugdíjkorhatár felettieket. Érthetetlen tehát, hogy miért akar a kormány valamit törvényben szabályozni, ami Alaptörvény ellenes, diszkriminatív, és alapvető ágazatok - oktatás és egészségügy - teljes és azonnali leállásával jár - fogalmaz közleményében a szakszervezeti konföderáció.

A korhatár előtti ellátásban részesülők esetében a szabályozás szintén nem éri el a kívánt hatást, hiszen ezzel az intézkedéssel a kormány a feketegazdaság felé tolja a megélhetésükért küzdőket, egyúttal megfosztja a költségvetést a járulék és adóbefizetésektől.

A Liga ezért felhívja a kormányt, hogy gondolja át ezt a javaslatot, és a szakszervezetekkel egyeztetve dolgozzon ki egy új,
életszerű javaslatot, amely nem ütközik az Alaptörvénybe, nem diszkriminál, és nem fosztja meg a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülőket sem jogaiktól, sem a tisztes munkavégzés lehetőségétől. Amennyiben nem reagál a kormány a felhívásunkra, minden rendelkezésünkre álló eszközzel igyekszünk majd befolyásolni a kabinet döntését, és szükség esetén az Alkotmánybírósághoz fordulunk a jogszabály megsemmisítése érdekében - mondta a Napi Gazdaságnak Fiedler Péter, a Liga kommunikációs vezetője. Arról egyelőre nem tudott felvilágosítást adni, hogy a délután kettőkor kezdődő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács ülésen is felveti-e majd a munkavállalói oldal a problémát.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2012.12.17 17:06

Miért dolgoznak a nyugdíjasok??...nincsenek pályakezdők minden szektorban?....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

sirásó, 2012.12.17 15:43

már hogyne dolgozhatnának a nyugdíjasok!
csak nem mindegyik!
http://www.blikk.hu/blikk_aktualis/nyugdijaskent-is-kereshetnek-a-kepviselok-2113405
a gyevi biró kaszálhatnak!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html