Alaptörvény ellenesnek és veszélyesnek tartja a Liga Szakszervezetek a kormány a közszférában dolgozó nyugdíjasokkal kapcsolatos elképzeléseit, illetve azt, hogy a nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülőktől megvonnák juttatásaikat, ha a közszférában munkát vállalnak.

A korhatárt betöltött nyugdíjasok esetében a nyugdíj továbbra is jogosultság, évtizedek alatt befizetett járulékok után a  nyugdíjasok jogosultságot szereztek járandóságukra, azt tőlük megvonni nem lehet. Ez annak ellenére is így van, hogy tavaly óta a korábbi járulékfizetésen alapuló rendszert átalakította a kormány, és a szociális hozzájárulási adóvá átnevezett befizetés alapján már nem jár a korábbi garancia a nyugdíjjal kapcsolatban az új rendszerben nyugdíjba menőknek. Egyelőre egyébként erre a diszkriminációra még nincs alkotmányos, vagy bármilyen jogszabályi válasz, vagy bármiféle nyilatkozat, ami tisztázná, hogy aki munkás élete jelentős részében járulékfizetés alapján szerzett nyugdíjjogosultságot, majd később a szociális hozzájárulási adó alapján, az milyen járandóságra, milyen formában és milyen garanciák mellett számíthat a korhatár elérése után.

A közszféra aktuális bérválságával kapcsolatos közelebbi, már jövőre jelentkező probléma, és a szakszervezet által kifogásolt jogszabály kapcsán a Liga mindenesetre azt vallja, hogy a szabályozás mindenképp sérti az alaptörvényt, azon belül is a szabad munkavállalást érintő jogot. Emellett érthetetlennek tartják, miért így, ezzel a jogszabállyal akar spórolni a kabinet, mikor a közszférában munkáltatóként egyébként is megteheti, hogy egyszerűen nem foglalkoztat nyugdíjkorhatár felettieket. Érthetetlen tehát, hogy miért akar a kormány valamit törvényben szabályozni, ami Alaptörvény ellenes, diszkriminatív, és alapvető ágazatok - oktatás és egészségügy - teljes és azonnali leállásával jár - fogalmaz közleményében a szakszervezeti konföderáció.

A korhatár előtti ellátásban részesülők esetében a szabályozás szintén nem éri el a kívánt hatást, hiszen ezzel az intézkedéssel a kormány a feketegazdaság felé tolja a megélhetésükért küzdőket, egyúttal megfosztja a költségvetést a járulék és adóbefizetésektől.

A Liga ezért felhívja a kormányt, hogy gondolja át ezt a javaslatot, és a szakszervezetekkel egyeztetve dolgozzon ki egy új,
életszerű javaslatot, amely nem ütközik az Alaptörvénybe, nem diszkriminál, és nem fosztja meg a nyugdíjban és nyugdíjszerű ellátásban részesülőket sem jogaiktól, sem a tisztes munkavégzés lehetőségétől. Amennyiben nem reagál a kormány a felhívásunkra, minden rendelkezésünkre álló eszközzel igyekszünk majd befolyásolni a kabinet döntését, és szükség esetén az Alkotmánybírósághoz fordulunk a jogszabály megsemmisítése érdekében - mondta a Napi Gazdaságnak Fiedler Péter, a Liga kommunikációs vezetője. Arról egyelőre nem tudott felvilágosítást adni, hogy a délután kettőkor kezdődő Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanács ülésen is felveti-e majd a munkavállalói oldal a problémát.