Alkotmányos szabály lesz, hogy megtiltható a közterületen lakás

Az Alkotmánybíróság (Ab) által megsemmisített átmeneti rendelkezések döntő többsége bekerül az alaptörvénybe, így rövidített formában a kommunizmus elítéléséről szóló nyilatkozat is, abban azonban nem említik majd az MSZP-t - közölte Gulyás Gergely fideszes országgyűlési képviselő budapesti sajtótájékoztatóján, amelyen ismertette a pénteken az Országgyűlés elé kerülő alkotmánymódosítás részleteit. A javaslat azt is rögzíti majd, hogy megtiltható a közterületen lakás.
MTI, 2013. február 8. péntek, 11:59
Fotó: Napi.hu

Ezt Gulyás Gergely, a kormánypárt parlamenti képviselője közölte sajtótájékoztatóján, amelyen beszámolt a pénteken a Ház elé kerülő alkotmánymódosítási javaslatukról.

Mint mondta, szeretnék egyértelművé tenni: az államnak az a feladata, hogy az emberhez méltó lakhatás feltételeit és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést lehetőség szerint mindenkinek biztosítsa.

A kormánypárt szakpolitikusa felidézte: az Ab tavaly decemberben semmisítette meg az alaptörvényhez kapcsolódó átmeneti rendelkezések egy részét, a testület ugyanis nem fogadta el, hogy két dokumentum tartalmazzon alkotmányos szabályokat, ebből adódott a parlament "egybeszerkesztési kötelezettsége". Hangsúlyozta, az Alkotmánybíróság nem tartalmi véleményt mondott, hanem az elfogadás módját kifogásolta. Így az átmeneti rendelkezések nagy többsége bekerül az alaptörvény záró rendelkezései közé.

Megerősítette ugyanakkor, hogy az előzetes választási regisztrációt - amelyet januárban alaptörvény-ellenesnek minősített az Ab - nem fogja tartalmazni az átmeneti rendelkezésekkel egybeszerkesztett alaptörvény, azt azonban igen, hogy az országgyűlési választáson induló szervezeteknek a közmédiában egyenlő feltételek mellett kell biztosítani a megjelenés lehetőségét, a kereskedelmi médiumokban ugyanakkor korlátozhatók a politikai hirdetések.

Az MTI kérdésre megjegyezte, a választási eljárási törvény módosított normaszövegét legkésőbb márciusban szeretnék elfogadni az Országgyűlésben.

A kommunizmus elítéléséről szóló nyilatkozat rövidített formában, és az MSZP nevének említése nélkül lesz az alaptörvény része. A többi, ezzel a kérdéssel kapcsolatos korábbi szabályt viszont tartalmazni fogja, így azt is, hogy a kommunista diktatúra hatalombirtokosai személyiségi jogokra - a diktatúra működésének feltárásával összefüggésben - nem hivatkozhatnak. Fontos szabályként említette továbbá, hogy a kommunista diktatúrában keletkezett iratok az állam tulajdonában vannak. Az MSZP nevének elhagyását azzal magyarázta, hogy egy olyan pártnak, amelynek bár ismert és egyértelmű a múltja, de mégis háromszor kapott kormányzati felhatalmazást demokratikus választáson, nem indokolt nevesíteni a felelősségét az alaptörvényben. Ugyanakkor egyértelművé teszik, hogy az MSZMP jogutódai osztoznak a felelősségben.

A hajléktalanok ügyét is alkotmányos szintre emelné a Fidesz. Gulyás Gergely azt mondta, szeretnék egyértelművé tenni: az államnak az a feladata, hogy az emberhez méltó lakhatás feltételeit és a közszolgáltatásokhoz való hozzáférést lehetőség szerint mindenkinek biztosítsa. Tájékoztatása szerint ezért azt javasolják, hogy az alaptörvény rögzítse: az államnak és a helyi önkormányzatoknak törekedniük kell a hajléktalanok elszállásolásának biztosítására, ugyanakkor azt is kimondanák az alkotmányban, hogy törvény vagy helyi önkormányzati rendelet jogellenessé nyilváníthatja a közterületen való életet, vagyis megtiltható lenne a közterületen való ilyen jellegű tartózkodás.

A Ab tavaly novemberben alaptörvény-ellenesnek nyilvánította a hajléktalanok közterületen élésének törvényi tiltását. A testület megsemmisítette a szabálysértési törvénynek azt a rendelkezését, amely szabálysértéssé minősítette a közterület életvitelszerű lakhatásra való használatát.

Mint azt már korábban bejelentette a Fidesz, a mostani alaptörvény-módosítás új szabályokat határoz majd meg az Ab munkájával kapcsolatban. Így ezentúl a Kúria elnöke és a legfőbb ügyész is fordulhat majd a testülethez. A korábbi Ab-állásfoglalásokkal kapcsolatosan pedig kimondják, hogy nem lehet automatikusan hivatkozni korábbi határozatokra, ami Gulyás Gergely szavai szerint teljes körű szabadságot biztosít az Ab-nak, ugyanis a testület nincs kötve a korábbi alkotmány alapján meghozott határozataihoz, azokkal megegyező vagy ellentétes megállapításokat is tehet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.02.08 19:15

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2013.02.08 18:10

@szkiita: Biztos, hogy minden településen van legalább annyi hely a hajléktalanszállásokon, mint ahány hajléktalan? Mert ha nincs, ez a szabály betarthatatlan.

Mi lesz az erdőkben élő csövesekkel? Karhatalommal szétrombolják a kulipintyójukat és bezavarják őket a szállásokra?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szkiita, 2013.02.08 17:44

@Looksha: nagyon sokat átadtak tavaly/1500 embernek/ ,csak nem akarnak bemenni ,mert kötöttségekkel jár ,ezt egy hajléktalan nyilatkozta...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

_Jhony, 2013.02.08 17:22

@bogar511: Számtalanszor látom hogy azok a nyomorult gördeszkás fiatalok kisajátítják a szobor elött kialakított park betonos részét hogy gördeszkázhassanak.

ELLENÜK IS KÉNE MÁR VALAMI TÖRVÉNYT HOZNI!!!

Úgyhogy hajrá fityesz!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Looksha, 2013.02.08 17:11

Úgy legyen. Bár nem hallottam róla, hogy sok új, emberi tartózkodásra alkalmas hajléktalan szállást adtak volna át. Ennek hiányában vajon hová szállítják a szerencsétlen utcán alvókat?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html