Állami alapban gyűjtenék a "temetés" költségeit

Minden induló vállalkozás helyezzen letétbe egy meghatározott összeget már az alakuláskor a majdani "temetése" költségeire, legalábbis ezt kezdeményezi Felszámolók Országos Egyesülete (FOE), miután a felszámolásra kerülő cégek több mint 60 százalékánál ma ezt az állam, illetve a hitelezők fedezik - mondta a Napi.hu csütörtöki, követeléskezeléssel foglalkozó konferenciáján Somogyi Ferenc FOE elnök.
Napi.hu, 2014. szeptember 25. csütörtök, 13:26
Fotó: Napi.hu

Magyarországon évente mintegy 40 ezer cég alakul, 30 ezer pedig  megszűnik. A felszámolásra kerülő cégek 90 százaléka üres, a hitelezők nem jutnak a követeléseikhez - mondta előadásában Somogyi Ferenc, a FOE elnöke (képünkön).

A felszámolók működését szabályozó csődtörvény módosítása kapcsán Somogyi megjegyezte, a felszámolói névjegyzék a FOE szerint például nem felel meg jogszabály követelményeinek, az ugyanis közhiteles nyilvántartást ír elő. A szövetség a cégadatokon kívül fontosnak tartaná a felszámolói névjegyzékben az alapfoglalkoztatottak és szakirányú képzettségük feltüntetését is, annak érdekében, hogy bármely követeléskezelő tudja, hogy az adott felszámoló biztos jogosan jelenik-e meg, illetve rendelkezik-e a szükséges képzettséggel.

Egy új passzus szerint 100 ezer forint céltartalékot kell képezni a cégeknek az első fokú végzést követően a felszámolás költségeire. A FOE régóta szorgalmazza már, hogy az alakuló cégek egy állami letétkezelő alapba fizessék be a későbbi "temetés", azaz a felszámolás költségeit, a vállalkozási formától függően 150, 300 illetve 500 ezer forint értékben - fejtegette előadásában a szakember.

Nem tetszett a kormányoknak

A javaslatot az eddigi kormányok azzal utasították el, hogy az csökkenti a vállalkozás szabadságát. Most van remény a kedvezőbb fogadtatásra, mert a jelenlegi állapot mind az államnak, mind a hitelezőknek nagyon rossz, hiszen az idén befejezett 14 ezer felszámolás 60 százalékának ők fizették a költségeit - hangsúlyozta Somogyi.

Fontos változás, hogy 2015 október 1-től egy felszámoló legfeljebb csak 3 cégnél lehet felszámoló biztos a korábbi legfeljebb öt cég helyett. Somogyi szerint a jogalkotónak ezzel a cégek közötti tisztább viszony elérése volt a célja.

Öngól

Lényeges változásként említette, hogy a felszámoló köteles megkeresni a cég vagyonára vonatkozó összes közhiteles nyilvántartást, amivel a FOE nem ért egyet, hiszen mint az egyesület elnöke kiemelte, a felszámolóknak nincs ehhez megfelelő hozzáférésük.

Somogyi rámutatott, a kényszervégelszámolások bevezetésével csökkent a felszámolók munkája, amit öngólnak tart. A felszámolások ezáltal csökkenő száma szerinte mindössze azt mutatja, hogy "áttolták a dögöt az utca másik oldalára", mert ebben az eljárásban szűnnek meg a cégek és ott tűnik el a vagyon. Ez egy olyan formai megoldás,ami a nemfizetőknek kedvez.

A FOE elnök szerint nagyon kevés a munka, sok a versenyző  és nehezen tudják fenntartani a cégeket. Húsz százalékkal nőtt a felszámolók létszáma és 40 százalékkal csökkent a munka. Ma már nem érdemes jó szakmai munkát végezni, mert 100 ügyből 90 cég üres, nem hoz jövedelmet a felszámolónak. Az új cégek pedig az új helyzetben küzdenek a létükért.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sahar, 2014.09.26 16:50

Minek ? Majd lesz szociális temetés......................
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mandokilaci, 2014.09.26 14:23

BESZ***K !Már régen ki van találva ez fejlett országokban !Cégek egymás között nem használhatnak készpénzt !Csak banki utalással lehet kiegyenlíteni ,árut,szolgáltatást,munkabért stb.!Ez a NOKIÁS DOBOZOSOKNAK tetszik csak ,hiszen annó 9 éve Veress János pénzügyminiszter is felvetette ,de Szanyi Tibor és Fidesz sosem mosolygó alelnök asszonya együttesen tiltakozott és azt mondták " ennek nem most van az ideje " Puff azóta már kiürítették a kassza belsejét rendesen .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html