Folyamatos támadások érik brit üzleti és politikai körökből Magyarországot az állami termőföldek elmúlt évekbeli bérbeadási gyakorlata miatt - tudta meg a portál. Ennek tudható be, hogy az Európai Bizottság (EB) úgynevezett előzetes eljárásban nemrég vizsgálni kezdte a magyar állami földterületek haszonbérbe-adási szabályozását. Az agrárszektor.hu Információi szerint brit európai parlamenti képviselők több ízben is kérdéseket tettek fel az EB-nek, nálunk pedig fellépett az ügyben a magyarországi brit nagykövet is. Sőt, a témát David Cameron brit miniszterelnök is felvetette, amikor az év elején Orbán Viktor miniszterelnöknél hivatalos budapesti látogatást tett.

Úgy tudják, a háttérben a Győr-Moson-Sopron megyei Inícia Zrt. mozgatja a szálakat, amelynek brit tulajdonosai vannak. Az ikrényi székhelyű cég korábban húszéves haszonbérleti megállapodással művelt állami földeket, de szerződései 2014-ben lejártak. Az NFA a társasággal nem kötött új haszonbérlet megállapodást, hanem a területeket megpályáztatta, majd magyar gazdálkodóknak adta bérbe azokat.

Az Inícia ugyanakkor kifogásolta, hogy az érintett állami területek újabb bérbeadásakor nem élhetett úgynevezett előhaszon-bérleti jogosítványával.

Egyelőre nem tudni, hogy az Európai Bizottság az üggyel kapcsolatban milyen álláspontot alakít ki.