Állami földlicitek: soron kívül tárgyal az Alkotmánybíróság

Keddi teljes ülésén kezdi tárgyalni soron kívül az Alkotmánybíróság (Ab) az állami földeladásokkal kapcsolatos beadványt. Ellenzéki képviselők október második felében nyújtottak be indítványt az Ab-hez, mert szerintük az állami földek eladásához nem kormányhatározatra, hanem törvénymódosításra lett volna szükség.
portfolio.hu, 2015. november 2. hétfő, 16:26
Fotó: Napi.hu

Elnöki döntés szerint az Ab kedden soron kívül kezdi tárgyalni azt a beadványt, amely az állami földeladásokkal áll összefüggésben - írja az agrarszektor.hu. Október második felében ellenzéki képviselők fordultak az Ab-hez, és beadványukkal az állami földértékesítésekről szóló szeptemberi kormányhatározat, illetve a Nemzeti Földalapba tartozó földrészletek hasznosításának részletes szabályairól szóló kormányrendelet egyes rendelkezéseit támadják.

Az indítvány a többi között azt kifogásolja, hogy a szabályozáshoz nem elegendő a kormányhatározat és a kormányrendelet, hanem a Nemzeti Földalapkezelőről szóló törvényt kellett volna módosítani. A benyújtott indítványt az országgyűlési képviselők egynegyede - több jobbikos, szocialista, LMP-s és független honatya - írta alá.

HOZZÁSZÓLÁSOK