A legnagyobb gondban azok a még önkormányzati tulajdonban lévő kisebb viziközmű szolgáltatók lesznek majd, amelyeket a leginkább sújt az idén bevezetett, évi 125 forintos kilométerenkénti, vagy folyóméterenkénti is a tulajdonukban lévő vezetékhálózatokra kivetett közműadó is. A ritkábban lakott vidéki területeken szolgáltató cégek attól tartanak, hogy a fizetendő közműadó nagyobb lesz, mint az éves árbevételük. Ha még a bevételeik is csökkennek, akkor nemhogy fizetésemelésről, sokkal inkább leépítésekről kell majd tárgyalniuk a szakszervezeteknek - hívta fel a figyelmet Székely Tamás.

Az Autonómokhoz tartozó viziközmű szolgáltatóknál már most is inkább a várható fizetéscsökkentésről szeretnének egyeztetni a cégek a szakszervezetekkel. Az ágazatban nagyjából 20-30 ezren dolgoznak, a konföderáció elnöke pedig több ezres nagyságrendű esetleges leépítésektől tart. Pár hete az egyik békési cég dolgozói nyílt levélben kérték a kormányváltást követően a cégnél látogatást tett Orbán Viktor miniszterelnök segítségét a közműadó jelentette terhek enyhítése érdekében, egyúttal a térséget az esetleges elbocsátások miatt érő újabb szociális katasztrófára is felhívva a figyelmet. A környéken az önkormányzati közmunkákat nem számítva ugyanis a vízmű a legnagyobb foglalkoztató, minden más egykori üzem bezárt már.

Szerinte ha a kormány nem módosít a szabályozáson, és kitart a rezsicsökkentés mellett is, akkor két lehetőségük marad a szolgáltatóknak: vagy megpróbálnak beolvadni egy-egy nagyobb, már regionálissá alakult szolgáltatóba, vagy pedig csődbe mennek. Azt sem tartja elképzelhetetlennek az elnök, hogy az ivóvíz ellátás és a szennyvízkezelés fejlesztésére kapott uniós források fejében a megtérüléssel kapcsolatban vállalt kötelezettségek - egyebek között a szolgáltatások árába fokozatosan beépülő valós költség megtérítése - is sérülhetnek a rezsicsökkentés miatt. Ez akár egy újabb uniós kötelezettségszegési eljárást is jelenthet.

A gázszolgáltatóknál hasonlóan komoly problémákkal néz szembe a szakszervezet, igaz, itt egyelőre inkább csak a korábbi kollektív szerződések felmondását pedzegetik a munkáltatók. A karbantartások vagy a tervezett beruházások elmaradása miatt azonban - az üzembiztonsági kockázatok mellett - mégis állások kerülhetnek veszélybe - még ha csak a munkákat végző alvállalkozóknál is. A Főgáznál például egy 2013-ra tervezett 3 milliárdos fejlesztést függesztettek fel a rezsicsökkentés hírére.

 

Székely szerint a szakszervezeteknek nagyon kevés ideje maradt a talpon maradáshoz vezető stratégiák kidolgozására. Mint mondta, Európában is egyre nagyobb teret kapnak a szakszervezetek közötti ágazati együttműködések, összeolvadások, Magyarországon pedig az új Munka törvénykönyve jelent egyre komolyabb kényszerítő erőt az együttműködésre a munkahelyi reprezentativitással kapcsolatos szabályok miatt. Nincs szükség hat konföderációra Magyarországon, meg kell keresni azokat a közös pontokat, amelyek összefoghatják a szövetségeket - mondta Székely Tamás. Az Autonóm Szakszervezetek Szövetsége jelezte a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, hogy szeretne részt venni a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) munkájában. Választ egyelőre nem kaptak, de a többi konföderációval egyeztettek a kérdésről, és Székely Tamás szerint egyetértésre fognak jutni.