"Állati" bér és nyugdíjemelkedés jön Lázár szerint

Lázár János a mai Kormányinfón a jövő évi büdzséről beszélt. Szavai szerint egyebek között "megélhetési rezsicsökkentés" indul, amely a kiskeresetűeken és a nyugdíjasokon fog segíteni, emellett jelentős fejlesztések lesznek a közszolgáltatásokban is.
MTI, Napi.hu, 2016. április 28. csütörtök, 16:01
Fotó: Napi.hu

A kiszámíthatóság és a biztonság költségvetéseként jellemezte a kormány 2017-es büdzséjavaslatát a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a csütörtöki kormányinfón. Elmondta: az, hogy 25 év után nem az őszi, hanem a tavaszi időszakban tárgyalják a költségvetést - jelentősen növeli a tervezhetőséget és a kiszámíthatóságot. A miniszter szerint hosszú ideje példátlan, hogy az uniós támogatások mellett 1600 milliárd forint hazai forrás is rendelkezésre áll fejlesztésekre. Jövőre megvalósul a "nullás költségvetés" terve, hiszen hosszú idő után az adóbevételek nagyobbak, mint a kiadások: a kormány hazai forrásból fejleszt, amelyre hosszú évek óta nem volt lehetőség.

A 2017-es költségvetést megtárgyalta a kormány, az adó- és jövedékiadó-csomagok, a jövő héten kerülnek benyújtásra a parlamentben. Jövőre átfogó áfacsökkentés, Lázár szavai szerint "megélhetési rezsicsökkentés" indul, ennek keretében egyes alapvető élelmiszerek - így tej, tojás, illetve minden baromfihús - áfája 5 százalékra csökken, a jelenlegi 27-ről, amely jelentős bér, kereset és nyugdíjemelkedést hoz 2017 január elsejétől.

A társadalmi-jogi felelősséget a jegybanki vezetés és nem a kormány viseli - mondta Lázár János az MNB-botrányról. Ami ebben az ügyben folyik, az nem a kormány kompetenciája. A jegybank alapítványait a bíróság jegyezte be, a célok is törvényesek, a bíróságot kell kérdezni, miért hagyta ezt az egészet. A jegybank függetlenségét egyértelmű és szigorú törvények garantálják, a kormány senkire nem tud az ügyben nyomást gyakorolni - mondta Lázár.

Tényleges nyugdíjemelést is beterveztek a költségvetésbe, miközben jövőre a kétgyermekesek családi adókedvezménye 30 ezer forintra növekszik, majd 2019-re pedig 40 ezerre - 15 százalékos szja mellett. A kormány jövőre 211 milliárdot fordít otthonteremtésre, a jövő évi büdzsé második jelentős pillére lesz az útépítési program, amelyre a kabinet 200 milliárd forintot szán. A fejlesztésekben csak kisebb szerepe lesz az EU-s pénzeknek, s az nagyrészt közpénzből megy majd. A tervek szerint az M40-es autópálya további 70 kilométeres szakasszal bővül, megújul a Sopron-Csorna összekötő szakasz, illetve megvalósul Abony és az M0-ás összekötése.

Így kezelnék a "forró" területeket

A miniszter szerint jelentős forrásnövekedés tapasztalnak majd a közszolgáltatások: Balogh Zoltán, az emberi erőforrások (Emmi) minisztere szabad kezet kapott: 100 milliárd forintos keretből tehet béremelési javaslatot az egészségügyben, így a szakdolgozók, orvosok bérrendezése folytatódhat. Lázár szerint szerint az Emmi ezen felül mintegy 130 milliárd forintnyi többlethez jut, amelynek keretében növekszik az oktatásban dolgozók bére és a köznevelési intézményhálózatot is modernizálják. Ezzel együtt növekedni fog a rendőrök, a katonák, a közigazgatásban dolgozók fizetése is.

Új nemzeti alaptantervre, a tanulói terhek csökkentésére, a pedagógus-továbbképzési rendszer átalakítására tett javaslatot Palkovics László oktatási államtitkár a kormánynak. A köznevelési kerekasztal javaslatai alapján 2018-tól új nemzeti alaptanterv jöhet, a tanulói terhek pedig már a következő tanévtől csökkenhetnek - fogalmazott Lázár János. A pedagógusok továbbképzésének átalakításával kapcsolatban Palkovics László azt javasolta, hogy az egyetemeket helyezzék a középpontba, a költségeket pedig teljes egészében az állam viselje.

Ragaszkodnak a gyors lehíváshoz

A miniszter szerint Közép-Európa legjelentősebb ipari park-beruházását indítja el a kormány: 2016-2018 között 150 milliárd forintot szánnak ipari parkok kialakítására, fejlesztésére. A fejlesztési miniszter az idei évre 50 milliárd forint elköltésére kapott felhatalmazást: Pécsen, Debrecenben Miskolcon és Nagykanizsán épül ipari park, 6 városban reorganizálják az állami ipari parkokat emellett további városokkal folynak még tárgyalások, illetve állnak küszöbön megállapodások. A fejlesztések 50-100 ezer új munkahelyet teremthetnek.A kormány 152 milliárd forintot szán a megyei jogú városok modernizációjára - ennek részleteiről azonban Lázár nem számolt be.

A politika továbbra is tartja magát ahhoz a nagyívű elképzeléshez, hogy 2016 decemberére, illetve 2017 júniusára, a 2014-2020-as uniós ciklus össze pályázata meghirdetésre kerüljön, illetve a kifizetéseket 2018-19-re abszolválni tudják. Elmondta: a pályázatok 54 százaléka került már meghirdetésre. A közbeszerzések esetén a tempó még inkább gyorsított: 2016 június 1-ig minden állami beszerzésnél ki kell írni a pályázatokat.

Orbán nem költözik a várba

Lázár szerint a budai várban újjáépítése csak a kormányzati intézmények átköltöztetése céljából zajlik, ellenben cáfolta, hogy a miniszterelnök az objektumba költözne, s emiatt átépítené a Karmelita-kolostor erkélyét. A miniszter - sajtóértesüléseket megcáfolva - elmondta: 2015 januárjában már jelezték az UNESCO-nak az újjáépítési tervét.

Új fejlemény, hogy "ötletpályázatot" kívánnak kiírni a Szent György tér és a Szentháromság tér felújítására, az Országház utca térségében lévő ingatlanáról az MTA pedig lemond a kormány javára.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2016.04.29 10:05

@oktondi:
Bízom benne a nyugdíjasok azért is ugyanígy kiállnak, hogy amikor anno infláció feletti (felültervezett infláció) nyugdíjemeléseket kaptak, azokat visszafizethessék maradéktalanul.

Cafeteriát meg nem az állam osztogat, hanem a munkaadó, tessék nekiszólni.

Attól meg tekintsünk el, hogy a villanyárak az utóbbi években csökkentek és nem emelkedtek, és én nem tapasztalom a disznóhús ÁFA csökkenés előtti árra visszakorrigálást egyetlen hentesnél, vagy boltban sem.

Az az elmélet is fura számomra, hogy aki mondjuk 150.000 nyugdíjat kap, az nem dolgozott meg érte, míg aki mondjuk 60.000-et az meg a belét is kifizette nyugdíjjárulékokra. Az addig világos, hogy vannak anomáliák a nyugdíj mértékének meghatározásakor, de ekkora biztos, hogy nem.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

oktondi, 2016.04.29 08:01

Tisztelt Lázár János "ÚR " !
Nagyon köszönjük a 0.9 %-os nyugdíjemelést, de annak aki havi 120 000 -150 000 ezer forintot és az fölött kap nyugdíjat, ( a zöme-- 80 %-a -- meg sem érdemli, mert nem dolgozott meg érte, csak élősködik a nyugdíjintézeten és azokon akik tisztességesen , táppénz nélkül lehúztak 40 évet ) azoknak nagyon jól meg is emelik, de akik a minimál bér alatti összeget kapják nyugdíjnak csúfolva, azoknak éppen hogy arra elég, hogy ne maradjanak adósok a vízszámlával. A folyamatosan emelkedő élelmiszer árak ( most már a hús is annyiba kerül, mint az áfa csökkentés előtt. ) az egyre emelkedő villanyárak és a bolti áruk 2X-i leadózása után , stb, stb ez az emelés akár volna, akár nem. Persze a cafetéria is csak a dolgozóknak jár. legalább valami vásárlási utalványt, vagy élelmiszerre váltható csekket, vagy hasonlót tennének néha a nyugdíjak mellé, de úgylátszik, az öregekre már nem gondol senki, az öreg már csak elviselhető, de nem fontos.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2016.04.28 22:58

Melik az az "állati" nyugdíjemelés? Csak nem az a 0,9%(sokaknak mindössze néhány száz forint!) amit terveznek?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2016.04.28 22:21

Ha így lesz akkor a nép biztosan megengedi nekik hogy többet lopjanak a közbeszerzéseken.
De ha nem, akkor választásokon szopnak mint a MASZOP! Aki pedig egyszer MASZOP, az a következő válsztásokon sem tesz másképp!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tepsi, 2016.04.28 22:21

Ha így lesz akkor a nép biztosan megengedi nekik hogy többet lopjanak a közbeszerzéseken.
De ha nem, akkor választásokon szopnak mint a MASZOP! Aki pedig egyszer MASZOP, az a következő válsztásokon sem tesz másképp!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html