A jegybank statisztikai mérlegének tanúsága szerint a hitelintézeti betétek 113 milliárd forinttal 51 milliárd forintra csökkentek áprilisban. A külföldi befektetők portfóliójában lévő kéthetes MNB-kötvények átlagállománya 55 milliárd forinttal 811 milliárdra hízott, míg a belföldieké mindössze 8 milliárd forinttal mérséklődött 4654 milliárd forintra. A havi átlagállomány alakulásával ellentétben a hó végi adatok azt mutatják, hogy a külföldiek 26 milliárd forinttal csökkentették állományukat, míg a belföldiek jelentősen, 178 milliárddal növelték azt.

A jegybank monetáris tanácsa áprilisban arról döntött, hogy 2014. augusztus elsejétől a kéthetes MNB-kötvény kéthetes lejáratú betétté alakul át. A külföldi pénzpiaci szereplők számára nem lesz elérhető az MNB-betét, szemben az MNB-kötvénnyel.

A március 25-i 3 milliárd dollár értékű államkötvény-kibocsátás áthúzódó hatása miatt áprilisban tovább nőtt a központi kormányzatnak a jegybankban elhelyezett betétállománya. A kormányzati betétállomány a tranzakciók eredményeként 136 milliárd forinttal 1924 milliárd forintra nőtt.

A jegybank külföldi követelései a tranzakciók eredményeképp 25 milliárd forinttal csökkentek, a 23 milliárd forint árfolyamnyereséget is beleszámítva 11 362 milliárd forintot tettek ki a hónap végén.

A pénzintézetek bankszámláinak átlagos egyenlege nem változott áprilisban, a rajtuk lévő 422 milliárd forint a szokásos mértékben, 6,4 milliárd forinttal haladta meg a kötelező tartalékolás mértékét.

A forgalomban lévő készpénz átlagállománya áprilisban kismértékben, 27 milliárd forinttal emelkedett.