Áresés jön Magyarországon - ezt eredményezi a kormány beavatkozása

Idén akár 2 százalékponttal is alacsonyabb lehet az infláció, mint 2012-ben. Az ok, hogy a kormány döntése nyomán csökkennek a lakossági energiaárak. Elemzők szerint ráadásul lesznek még ilyen hangulatjavító intézkedések. Mindezek hatására nem csak az infláció süllyed tovább, hanem az MNB is folytathatja a kamatvágásokat.
Gerőcs Tamás, 2013. január 13. vasárnap, 08:45
Fotó: Napi.hu

Csak becsülni tudják az elemzők az eddig bejelentett rezsicsökkentés idei inflációs hatásait. Egyesek szerint ennek nem lesz érdemi eredménye az inflációs pályán, mert - ha nem a közüzemi számlákban - máshol megjelenik az ellentétes árhatás. Mások szerint viszont akár fél-egy százalékponttal is javíthat az idei éves inflációs kilátásokon, hogy legalább 10 százalékkal csökkenni fognak a távhődíjak. Ráadásul a lapunknak nyilatkozó elemzők szerint a kampányidőszak fokozódásával további hasonló hangulatjavító intézkedéseket fog bejelenteni a kormány, amely szintén kedvezően befolyásolhatja az inflációs kilátásokat.

ÁFA-hatás

Gabler Gergely, az Equilor elemzője például arra számít, hogy az idén számottevően csökkenhet az infláció, ami több fontos tényező eredője. Tavaly a 2 százalékpontos ÁFA emelés hatása emelte az inflációt, ami idén már nem jelentkezik. Továbbá a súlyos aszálykárokat szenvedő hazai mezőgazdaság, és a globális folyamatok is az élelmiszer árak drasztikus emelkedését hozták tavaly, így a magas bázisnak köszönhetően idén már nem számíthatunk nagy drágulásra ebben a szektorban. Ezen felül jelentősen, 1 százalékponttal mérsékelheti az inflációt a lakossági energiaárak 10 százalékos csökkentése, de a korábban várthoz képest a jövedéki adóemelések átstrukturálása is 0,4 százalékponttal csökkenhet a mutató. Összességében 4,4 százalékos fogyasztói árindexet vár az Equilor 2013-ra.

A mezőgazdaság a ludas?

Árokszállási Zoltán, az Erste Bank makroelemzője is az élelmiszeráraktól további érdemi havi emelkedést vár, de - mint mondja - ebben a kategóriában egyre inkább úgy tűnik, hogy a nyár végi, ősz eleji aggodalom, miszerint a rossz mezőgazdasági szezon nagyon nagy áremelkedésekhez vezet, csak részben volt jogos.

Ami az idei inflációs kilátásokat illeti, az évet újfent erősen befolyásolják a kormány lépései. A 2012-es ÁFA emelés hatása ugyan kiesik a bázisból, és ez csökkenti az indexet, de a tranzakciós illeték bevezetése és a 2012. decemberi jövedéki adó emelés felfelé hatnak az árakra. Ugyanakkor a 10 százalékos rezsicsökkentés érdemi, több mint fél százalékpontos lefelé ható erőként jelenik meg az indexben, ráadásul nem lehet teljesen kizárni, hogy további árcsökkentések lesznek ezen a területen az év során.

Egyébként attól függően, hogy ezek a döntések mikor születnek meg, az éves indexet egy ideig 2014-ben is lefelé módosíthatják - mondja az Erste elemzője.

Összességében átlagosan 4,4 százalékos éves drágulást jósol Árokszállási 2013-ra, de - teszi hozzá - érdemi lefelé mutató kockázatok látszanak az esetleges további kormányzati intézkedések miatt. A jegybank a 3 százalékos célnál érdemben magasabb infláció ellenére tovább vághatja az alapkamatot, ami az év közepére 5 százalékra süllyedhet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

braunsim, 2013.01.14 12:47

Na ne már, áresés jön mikor 300 ft az euró, ja és 350 lesz ha az unortodox pápa átveszi az mnb-t.
Hajrá Mo, hajra fidesz!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2013.01.14 11:33

@Bhole: Na, a szadesszel 94-ben én is pontosan így jártam. Egy világ omlott össze bennem amikor a harcos liberális "antikommunisták" összeálltak a posztkommunistákkal pető iván minden azt megelőző bizonygatása ellenére.
Azóta szerencsére egyszer okot adtak pezsgőbontásra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.01.14 11:18

A mezőgazdaság rosszabbul teljesített.
A rosszabb teljesítmény mellett nem indokolt ekkora áremelés amit végrehajtottak.
A kormány tovább intézkedései között ennek megakadályozása kell, hogy legyen.
Állami monopóliumok kell létrehozni, hiszen a külföldi multi itt is a bankszektorra jellemző módon viselkedik: mindent hárít.
Minden kiesésük biztosítva van, ráadásul mellette állami és uniós támogatásokat is kapnak. Ott tartunk, hogy megéri ha kár keletkezik, mert munka nélkül többet kapnak.
Ezt azonnal fel kell függeszteni!
Tilos bármilyen állami támogatás! Aki nem köt biztosítást az kalkulálja bele a veszteségét.
Az állam készletezzen az ingadozások kiegyenlítésére: kötelező állami gabonaraktározást, tartósítást és feldolgozást.
Államilag létrehozott vagy meglévő kereskedelmi üzletláncok garantált állami árréssel.
A külföldi bankszektor a mezőgazdaságba koncentrálta át erőit.
Külön szektoradót rájuk!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homer11, 2013.01.14 10:26

@Bhole: hantaboy folyamatosan hazudik., sose állt ki az elvei mellett, arra fordult, amerre a szennyáradat vitte.

mégis, milyen erköcsi hulladéknak kell lennie valakinek ahhoz, hogy pl. ilyeneket legyen képes hazudni:

2001: "Minden fiatalnak be kell vonulnia katonai szolgálatra. ?minden magyar fiatalembernek kell kapnia alaki kiképzést, és bizonyos mértékű lelki felkészítést is. Ehhez ragaszkodni kell."

2004: "Nagy öröm, hogy a sorkatonaság általunk már 2000-ben kezdeményezett eltörlését sikerült alkotmányos módon rendezni."

téged néz hülyének. tőled várja el, hogy ezeket elhidd, ebben a sorrendben. mert ő ilyet is mondott már:
2006: "Én sem hazudtam soha az embereknek."

a három idézetből minimum kettőnél hazudik. az utolsónál mindenképp hazudik. vagy mind a három hazugság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.01.14 00:15

@laatoo: Ja igen: mondjon már olyan monopóliumokat, amik még tisztán azok, s a rezsirendelet vonatkozik rájuk?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html