Elöntheti a Duna az alsó rakpartot

Az országban jelenleg 395,5 km-en van árvízvédelmi készültség - írja az Országos Vízügyi Főigazgatóság.
Szász Péter, 2019. május 27. hétfő, 14:18
Fotó: Pixabay

A hét első felében a Duna vízgyűjtő felső területein hullott jelenős mennyiségű csapadék hatására kialakult árhullám Budapestnél vasárnap 16 órakor érte el a maximális, 572 cm-es értékét. A tetőzés jelenleg Paks térségében jár. A lejjebb lévő állomások közül Bajánál érheti el a vízszint az I. fokú készültség értékét - olvasható a vízügy honlapján.

A legfrissebb meteorológiai előrejelzések szerint a következő 72 órában az árhullámok kialakulásának szempontjából meghatározó bajor és osztrák vízgyűjtőkön újra jelentős mennyiségű (területi átlagban 33-65 mm) eső várható.

Az újabb árhullám a jelenlegi helyzetből adódóan magas mederteltségű folyószakaszokra futhat rá és a mostaninál magasabb vízállásokat eredményezhet. Nagybajcsnál a III. fokú készültségi szintet megközelítő, esetleg azt kismértékben meghaladó, lejjebb az I. fokú szintek feletti vízállások kialakulása valószínűsíthető.

A jelenlegi, még a csapadék lehullása előtti számítások szerint Budapestnél az újabb árhullám tetőzése a hétvégén, az alsó rakpart szintjét megközelítő esetleg azt némileg meghaladó értékkel várható.

Tisza

A Tisza árhulláma jelenleg a bodrogközi szakaszon tetőzik az I. fokú készültségi szintet meghaladó értékekkel, Tokajnál a vízállás várhatóan csak megközelíti az I. fokú készültségi szintet, lejjebb Kisköréig az I. fokú készültségi szintek feletti, Kisköre alatt várhatóan azokat csak megközelítő tetőzések várhatóak.

A mellékfolyók közül a Túr, a Szamos, a Kraszna apad. A Bodrogon elhúzódó, az I. fokú értékeket el nem érő tetőzés várható.

A következő napokra jelzett csapadékos időjárás bekövetkezése esetén a Sajó vízrendszerén a jövő hét második felében az I. fokú készültségi szinteket megközelítő tetőző vízszinttel járó árhullám kialakulására lehet számítani, a Kraszna pedig várhatóan tartósan az I. fokú készültségi szint közelében marad.

A vízügyi szakemberek a kialakult helyzetnek megfelelően az érintett szakaszokon fokozott figyelőszolgálatot végeznek, II.fokú készültségi szintnél éjjel-nappal megemelt létszámú őrszolgálattal.

HOZZÁSZÓLÁSOK